Jordan: Na jesen će se znati hoće li mirovine u rujnu rasti za 15 posto

HOĆE li mirovine u rujnu izvanredno porasti za 15 posto kako bi se s početkom iduće godine uskladile na razinu od 50 posto prosječne plaće znat će se na jesen, izjavio je danas predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan uoči zatvorenog radnog sastanka s premijerom Ivom Sanaderom u Banskim dvorima..

"Sada vam ne mogu reći hoće li mirovine u rujnu porasti za 15 posto, prvo moramo vidjeti koliko će sada biti usklađenje mirovina, a onda ćemo, negdje na jesen, sjesti i porazgovarati", kazao je Jordan novinarima.

Iz Banskih dvora rečeno je da nakon sastanka neće biti izjava za medije, pa novinari nisu mogli saznati premijerov, odnosno Vladin stav o izračunu HSU-a da bi, po Sporazumu koji je ta stranka potpisala s HDZ-om, mirovine ove godine, uz redovito usklađivanje s rastom plaća, u rujnu trebale izvanredno rasti za još 15 posto.

Ne spominjući nikakav izračun, niti nužnost 15-postotnog povećanja mirovina, Jordan je samo naglasio da mirovine u rujnu moraju rasti, da je to zakonska regulativa, napominjući da, po Sporazumu, usklađenje mirovina ide dva puta godišnje, u prvih i drugih šest mjeseci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajem kolovoza očekujemo da statistika objavi svoje podatke i da se ide u usklađenje mirovina koje bi u rujnu trebale porasti za razdoblje od 1. srpnja", rekao je predsjednik HSU-a.

Nije komentirao jučerašnju izjavu ministra financija da Sporazumom nije određeno da od 1. siječnja iduće godine prosječna mirovina mora iznositi 50 posto prosječne plaće, već da će povećanje mirovina ovisiti o gospodarskom napretku države.

(Hina) xtr yum

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara