Jordan: Vlada prihvatila povećanje neoporezivog dijela mirovine na 3.000 kuna

VLADA je prilikom izrade državnog proračuna prihvatila prijedlog umirovljenika da se neoporezivi dio mirovine poveća sa sadašnjih 2.550 kuna na 3.000 kuna, rekao je danas predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan.

Time će se izbjeći opasnost da pojedine kategorije umirovljenika, koje ostvaruju neka dodatna prava na temelju malih mirovina, dođu u nepovoljniji položaj nakon uvrštenja u mirovinsku osnovicu dodatka od 100 kuna i šest posto te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, istaknuo je Jordan na konferenciji za novinare.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju bit će u Hrvatskom saboru usvojene kad i proračun, a primjenjivat će se od 1. travnja.

"Sve što smo definirali u međustranačkom sporazumu s HDZ-om o tome što Vlada treba učiniti u prvih 100 dana ostvaruje se, no mi ćemo biti zadovoljni kad se to usvoji i u Saboru", ustvrdio je Jordan.

Povećanjem neoporezivog dijela mirovine smanjio bi se broj umirovljenika poreznih obveznika za 35.000, a prema dosadašnjem cenzusu od 2.550 kuna porez je plaćalo ukupno 140.000 umirovljenika.

U izmijenjenom Zakonu o mirovinskom osiguranju bit će utvrđena nova formula za usklađivanje mirovina. Rast mirovina bit će vezan uz porast plaća, a prve će financijske efekte umirovljenici osjetiti u rujnu ove godine.

Preciznih računica o cijeni te promjene nema, no procjene se kreću od 24 milijuna do 80 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan upozorava umirovljenike da će usklađivanje mirovina koje slijedi u ožujku biti prema staroj formuli (polovica zbroja troškova života i rasta plaća).

Izmjenom zakona također će se promijeniti sastav Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u kojemu će umirovljenici umjesto dosadašnjeg jednog imati tri člana.

Jordan ističe da će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pripremiti izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju u dijelu koji se tiče promjene cenzusa za oslobađanje od plaćanja participacije, kako neki umirovljenici nakon uključenja u mirovinu dodatka od 100 kuna i šest posto ne bi ostali bez besplatne zdravstene zaštite.

Plaćanja participacije dosad su bili oslobođeni umirovljenici kojima je prihod po članu obitelji bio manji od 1.334 kuna, a za samce 1.719 kuna. Vlada će preporučiti promjenu cenzusa i gradovima koji umirovljenicima isplaćuju novčane pomoći.

HSU ipak smatra da ga tek čeka teži posao jer u prvih šest mjeseci nove Vlade treba donijeti Zakon o povratu duga i utvrditi dug za svakog umirovljenika, kao i izvanredno jednogodišnje povećanje mirovina u skladu s rastom BDP-a. Takvo bi povećanje umirovljenici prvi puta primili u 2005. godini.

Kako bi se izbjegli nesmotreni potezi oko ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, umirovljenici će od sada imati svojega "časnika za vezu" u Ministarstvu zdravstva, najavio je Jordan.

To će biti član Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić, a predstavnici umirovljenika sudjelovat će u radu svih osam povjerenstava koje je, s ciljem unapređenja pojedinih djelatnosti u zdravstvu, osnovao ministar Andrija Hebrang.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara