Jordanski kralj: Ako se ne riješi palestinsko pitanje, nema mira na Bliskom istoku

KRALJ Jordana Abdullah II izjavio je kako bi volio vidjeti jače uključivanje SAD-a u bliskoistočni mirovni proces, ali priznao da je to nemoguće zbog konstantnih nesuglasica između samih Palestinaca.

"Amerikanci su spremni preuzeti veću ulogu, ali nailaze na nesuglasice među samim Palestincima, te na prijepore između šijita i sunita diljem regije, a oni utječu i na Palestince", rekao je Abdullah u televizijskom obraćanju.

"Vrijeme je da SAD upotrijebi svoj utjecaj i pokaže ljudima na Bliskom istoku da je njeno djelovanje transparentno i nepristrano", dodao je, implicirajući da bi SAD trebao izvršiti jači pritisak na Izrael, iako je teško razumjeti na kakav on to točno pritisak misli, kad je Izrael sam najavio da je spreman Palestincima pružiti dosad neviđene ustupke ako ga Hamas prizna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliski istok stoji pred izborom. Može izabrati mir ili kaos, nasilje i uništavanje. Palestinsko pitanje ključni je problem i, ako se ono ne riješi, bit će nemoguće riješiti ostale probleme", zaključio je kralj, a očekuje se da će slične argumente potegnuti kad se bude obraćao američkom Kongresu sljedeći tjedan.

Abdullah je igrao jednu od ključnih uloga u dogovaranju prekida vatre između Hamasa i Fataha. Inače se deklarira kao prozapadni vladar, koji osuđuje terorizam i nasilje i traži mir, iako održava dobre odnose s palestinskim teroristima.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara