Još dva radnika došla do Hrvatske: Gadafi želi umrijeti u Libiji kao mučenik

Foto: Boris Kovačev / Cropix, AFP

LIBIJSKI vođa Moamar Gadafi danas se obratio svojim pristašama na Zelenom trgu u Tripoliju te je im je kazao da oni predstavljaju "pravu sliku Libije". Kritizirao je one koji pokušavaju potkopati stabilnost države.

Gadafi je u govoru rekao da neće otići s dužnosti te da želi umrijeti kao mučenik u svojoj zemlji. U žučnom govoru Gadafi je kazao kako "prosvjednici služe đavlu" te da će "neprijatelji Libije biti ubijeni". Nezavisne grupe kažu da je u libijskim neredima do sada ubijeno oko 300 ljudi. Gadafi je kazao da je on donio slavu Libiji. "Kako nemam službeni položaj s kojeg bih dao ostavku, ostat ću vođa revolucije", kazao je Gadafi. Za nered je okrivio "kukavice i izdajice" koji žele Libiju prikazati kao mjesto kaosa te poniziti Libijce.

"Drogiraju vašu djecu i šalju ih u pakao"

Pozvao je "one koji vole Moamera Gadafija" da izađu na ulice i podrže ga te im je poručio da se "bandi" ne moraju bojati. "Izađite i napadnite ih. Maknite svoju djecu s ulica. Oni drogiraju i opijaju vašu djecu te ih šalju u pakao", kazao je Gadafi. Upozorio je da će koristiti silu, ako to bude potrebno, ali sukladno međunarodnom pravu i libijskom ustavu te da bi država mogla ući u stanje građanskog rata ukoliko se prosvjedi nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Human Rights Watch je kazao da je najmanje 62 tijela prevezeno u mrtvačnicu od nedjelje, dok je 233 ljudi ubijeno izvan glavnog grada Tripolija. Druge grupe tvrde da je ubijeno mnogo više ljudi.

Još dva radnika doputovala u Hrvatsku

Još dva radnika iz Libije su doputovala u Hrvatsku. U zagrebačku zrakoplovnu luku su večeras stigli radnici Geofizike Aleksandar Šoštarko i Božo Čačić. Čačić, kojega je na Plesu čekala obitelj, samo je kratko rekao da je sve u redu i da je sve dobro.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je danas nakon sastanka Kriznog stožera kazao da će hrvatski radnici iz Tripolija danas i sutra biti evakuirani redovitom zrakoplovnom linijom i posebnim zrakoplovom austrijske vojske.

Očekuje da će se radnici Montmontaže koji se nalaze u Benhaziju sutra evakuirati s brodom koji će doći po turske radnike. "U pripremi je zrakoplov Trade Aira koji čeka dozvolu za slijetanje i koji je važan za evakuaciju radnika iz ostatka Libije", kazao je Jandroković nakon sastanka na kojem su bili i predstavnici tvrtki koje imaju radnike u Libiji.

Jučer se vratila dva radnika Geofizike

Krizni stožer je donio i plan evakuacije te su analizirali stanje na terenu. "Činimo sve kako bismo osigurali što brži povratak hrvatskih državljana i u stalnom smo kontaktu s predstavnicima država koje također imaju radnike u Libiji", rekao je Jandroković.

Jučer su se u Zagreb vratila dva radnika Geofizike, Igor Mamić i Boško Lovrić. Oni su redovitom zrakoplovnom linijom stigli iz Tripolija u Beč i potom u Zagreb. "Kad smo izlazili iz Tripolija oko 11 sati, situacija je još uvijek bila pod kontrolom. Nemamo nikakvih detaljnijih informacija", rekao je Mamić. "Situacija je bila dosta užurbana i napeta. Noću je bilo nekih nereda, ali nekih većih izgreda zapravo i nije bilo prije nego smo mi otišli", kazao je jučer Lovrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara