Još dvije djevojčice potvrdile priču o pedofiliji u Domu

Još dvije djevojčice potvrdile priču o pedofiliji u Domu

DOK JE cijela Hrvatska potresena pričom o pedofiliji i ušima u Caritasovom domu "Kuća milosrđa" Novi list donosi i drugu stranu priče prema kojoj bi i očuh djevojčice mogao biti upleten u to.

Naime, novinari lista doznaju da je štićenicu koja je svojim izjavama dala naslutiti kako je pedofilija u Domu normalna pojava, u Domu često posjećivao očuh koji je zahtijevao da s njom u sobi bude nasamo no budući da to nije praksa uskoro mu je to bilo zabranjeno. Također, sumnja se da se radi o podvali kako bi djevojčica, koja je jedne večeri po hitnom postupku stigla u Dom, bila vraćena u obitelj.

No, ta bi priča mogla brzo pasti u vodu s obzirom da su danas još dvije djevojčice potvrdile tvrdnje o pedofiliji u domu. Dvije štićenica "Kuće milosrđa" u dobi od 13 i 15 godina tvrde kako ih redovito posjećuje stanoviti Željko, kojeg zovu "pedofil". Željko ih navodno često fotografira u dnevnom boravku i obraća im se lascivnim riječima. Željko navodno ima slobodan prilaz domu jer je kum jednog od najmlađih štićenika, a djevojčice također tvrde da su sve to već rekle odgajateljici koja nije reagirala.

Tajnoviti Željko

Susjedi pričaju kako poznaju Željka, kojega je djevojčica navela kao pedofila, te da Željko opmaže časnim sestrama oko održavanja kuće i popravlja kvarove. Navodno je bio i kum jednom mlađem štićeniku doma i često ga posjećivao. Ovo ljeto djecu je vozio na more, a i djeca iz susjedstva često su se igrala s njim, piše Novi list.

"Malena, lizao bih te..."

"Malena, lizao bih te..., šaptao mi je na uho Željko, koji me prethodno nekoliko puta bez mog pristanka fotografirao mobitelom", prepričala je novinarima jednog dnevnog lista preplašena M. Ž., 14-godišnja štićenica doma za djecu bez roditeljske skrbi u Istri, a koji je po njenim riječima leglo pedofilije.

"Mama, evo još jedne. Gledaj! Uši plaze po meni, a već sam četiri ubila",  kazala je pred novinarima svojoj majci očajna 14-godišnjakinja, a tvrdi da je zbog trauma u domu ponovno počela mokriti u gaće. U prisustvu svoje majke i očuha ispričala je kako se po domu i u noćnim satima kreću sumnjivi muškarci koji se nabacuju štićenicama od 10 do 14 godina, zbog čega se djevojčice zaključavaju u svoje sobe.

Željko, kojega spominje, najčešći je gost u dječjem domu, a sa sobom "dovodi debelog prijatelja na motoru koji se nabacuje štićenicama, a često svraća i korpulentni trener borilačkih vještina", inače bivši policajac, navodi M. Ž..

Časna urlala na djevojčicu nakon objave priče u novinama

Djevojčica koja je sve iznijela novinarima, rekla je da je nakon teksta u novinama na nju urlala časna Veronika i optužila je da će zbog nje zatvoriti dom te razmjestiti štićenike po drugim domovima.

"Ravnateljica Anka me zagrlila, sva se tresla i rekla da se moramo držati skupa. Sad su svi ljuti na mene jer sam rekla istinu", rekla je M.Ž. za jedan dnevni list.

"Kuća milosrđa"

U policiji kažu da su pokrenuli istragu u domu zbog sumnje na pedofiliju na temelju prijave majke i očuha djevojčice protiv spomenutog Željka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da se radi o Caritasovoj "Kući milosrđa" u selu Majmajola župe Vodnjan, koju je danas posjetila policija. Dom za djecu bez roditeljske skrbi simboličnim je rezanjem vrpce u lipnju prošle godine otvorio bivši ministar zdravlja i socijalne skrbi Neven Ljubičić s tada najmlađim petogodišnjim štićenikom.

Policija nam nije mogla potvrditi da se radi upravo o tom domu niti jesu li razgovarali s navodnim pedofilom, a s kojim su novinari uspjeli stupiti u kontakt.

"Imamo određena saznanja koja se provjeravaju i poduzimat ćemo daljnje mjere u suradnji s ostali nadležnim institucijama", kazala nam je Tamara Rogić, glasnogovornica PU istarske. Policija će, čini se, biti prilično škrta na informacijama sve dok se ne izvrše sve provjere.

"Ne možemo vam dati više informacija zbog zaštite djeteta", objasnila je glasnogovornica.

U "Kući milosrđa" nije zaposlena niti jedna muška osoba

Ravnatelj Caritasa Porečko-pulske biskupije Željko Zec kazao je kako nikad nije čuo ni za kakvog Željka kao što nikad nije vidio da se nekakvi muškarci motaju po domu.

"Nadam se da te optužbe nisu istinite. Ovo su zaista neugodne vijesti, ali policija je o svemu obaviještena i slučaj se istražuje. Ukoliko se ustvrdi da se takvo što zaista dogodilo, to je čin za svaku osudu", naglasio je Zec.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi potvrdili su kako su poslali inspekciju koja će u iduća dva do tri dana izvršiti nadzor.

Službeno je potvrđeno da u "Kući milosrđa" nije zaposlena niti jedna muška osoba, niti je dio osoblja koje radi svakodnevno sa štićenicima.

"Čuo sam što se dogodilo i u šoku sam", kratko je komentirao bivši upravitelj Caritasa Porečko-pulske biskupije Milan Zgrablić koji je sudjelovao u projektu otvaranja Doma.

Nadležni bez komentara

"Mislim da danas nema nikakvih izjava za medije, a ravnateljica je trenutno zauzeta", rečeno nam je u vodnjanskom Caritasu. Novinarima lista koji je donio priču štićenice, ravnateljica doma poručila je kako je upoznata s optužbama u domu te da s nadređenima već rješava taj problem. U Domu je jutros bila i inspekcija Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da ne mogu davati nikakve informacije niti komentare vezane za ovaj slučaj dok je inspekcija na terenu. Dodaju da će javnost o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva izvijestiti kroz nekoliko dana, koliko je potrebno za obavljanje nadzora i prikupljanje informacija.

A.B./D.M.
Foto: Regional Express

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara