Još dvojica piromana uhićena u Zadru

Još dvojica piromana uhićena u Zadru

DANAS su u 13.10 sati istražnom sucu Županijskog suda u Zadru privedena dvojica piromana sa zadarskog područja, koje se sumnjiči za požare u Palježini, Dračicama, Slivnici Donjoj i Radovinu.

Kako doznajemo iz PU zadarske, kriminalističkom obradom je utvrđeno da je 37-godišnji Š.B. nagovorio svog 34-godišnjeg sumještanina D.B. da potpali suhu travu i hrastovu šumu na predjelu Palježina, što je ovaj i učinio 28. srpnja oko 15 sati. Požar se nošen jakom burom ubrzo proširio. Nakon što je taj požar lokaliziran, 34-godišnjak je istog dana oko 21 sat upaljačem ponovno potpalio suhu travu na predjelu Dračice.

37-godišnjaka policija tereti za još nekoliko požara u okolnim mjestima. Riječ je o požaru podmetnutom 29. srpnja u Slivnici Donjoj i Radovinu - zaseok Kneževići.

Sinjskom piromanu određen jednomjesečni pritvor

Jakovu Penavi, 55-godišnjem sinjskom piromanu, kojeg je jučer privela splitska policija, Županijski sud u Splitu je odredio jednomjesečni pritvor. Penava je već četvrti piroman uhićen u posljednjih nekoliko dana.

Penavu se sumnjiči da je u nedjelju, 29. srpnja, izazvao požar zapalivši suhu travu na zapuštenoj površini u mjestu Sitno Donje te nakon toga osobnim vozilom pobjegao s mjesta događaja. U požaru kojeg su uspjeli ugasiti mještani, izgorjelo je oko 500 četvornih metara trave, niskog raslinja i nekoliko maslina.

No, prema policijskom izvješću, to nije jedini požar kojeg je Penava izazvao - kriminalističkom je obradom utvrđeno kako je u periodu od 15. do 30. srpnja, na području Žrnovnice, Sitnog Donjeg i Sitnog Gornjeg te na planini Vaganj, izazvao ukupno sedam požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Splitu, tijekom kriminalističke obrade je izvršena je pretraga Penavinog vozila, gdje je pronađena voštana svijeća i plastična posuda s gorivom, a kod Penave su pronađeni i upaljači. 

Zadarska policija u posljednjih nekoliko dana privela još trojicu piromana

Jučer je uhićen i 34-godišnjak iz Zadra, osumnjičen za podmetanje požara na Poličniku, 26. srpnja. Taj se požar proširio i uzrokovao veliku materijalnu štetu. Dan kasnije, u popodnevnim satima 27. srpnja, ponovno je došao do već zaustavljena požarišta, i šibicom na više mjesta potpalio žbunje hrastove šume nakon čega je požar ponovno planuo. U požaru je izgorjela hrastova šuma i nisko raslinje na površini 2,5 kvadratna kilometra.

U nedjelju je zadarska policija uhitila krivca za najveći ovogodišnji požar, onaj na Velebitu, koji se proširio i na Nacionalni park Paklenicu, te uzrokovao štetu od oko 10 milijuna kuna. 25-godišnji Jura Erceg iz Starigrada je 26. srpnja oko 11 sati, šibicama zapalio grm na Velebitu, predio Veliko Rujno.

U subotu je zadarska policija uhitila 29-godišnji mještanin Dobropoljane na Pašmanu, koji je tijekom petka i subote zamijećen kako pokušava izazvati požar u borovoj šumi na otoku Pašmanu.

I.M.
Foto: H.P. (Index arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara