Još jedna noć sukoba u južnoj Osetiji, ubijen gruzijski mirovnjak

U JOŠ JEDNOJ noći sukoba i otvaranja topničke vatre u otcijepljenoj pokrajini Gruzije Južnoj Osetiji ubijen je jedan vladin vojnik, pripadnik mirovnih snaga, a trojica su ranjena, izjavili su u utorak dužnosnici.

Primirje sklopljeno u petak nije zaustavilo razmjenu vatre tijekom noći i to predstavlja velik izazov za gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija koji je obećao da će tu pobunjenu pokrajinu vratiti pod središnju vlast nakon što je već više od 10 godina de facto neovisna.

Glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Guram Donadze izjavio je da je na vladine mirovne snage, koje štite gruzijska sela u pobunjenoj pokrajini, otvorena vatra iz topništva i minobacača s osetijske strane tijekom noći s ponedjeljka na utorak. Jedan mirovnjak je ubijen, a tri su ranjena, rekao je glasnogovornik.

Alan Elbakijev, glasnogovornik separatističke vlade Južne Osetije, izjavio je da je gruzijsko topništvo granatiralo područje oko osetijskih sela tijekom noći, ali da nije bilo žrtava. Prema njegovim riječima, granatiranje je prestalo nakon što su separatističke vlasti kontaktirale gruzijsku vladu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elbakijev je govorio o neidentificiranim militantima koji pokušavaju izazvati sukobe pucajući na gruzijske i osetijske položaje. Gruzijska strana navodi da su u to upleteni plaćenici, uključujući ruske borce, dok Južna Osetija okrivljuje gruzijske provokatore.

U Mješovitim mirovnim snagama Gruzija, Južna Osetija i Rusija danas imaju po 500 vojnika a primirje nadzire zajednička komisija u kojoj su i predstavnici OESS-a.

Do zaoštravanja odnosa i povećanja napetosti došlo je u posljednjih nekoliko mjeseci, otkako Gruzija pokušava povratiti nadzor nad Južnom Osetijom, čemu se vodstvo pokrajine protivi.

O mjerama za sprječavanje novog gruzijsko-osetijskog rata u utorak bi se trebalo raspravljati u Tbilisiju, na sastanku Mješovite kontrolne komisija za rješavanje sukoba u kojoj su predstavnici dviju strana, Rusije i OESS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara