Još nema odluke o prodaji: Agrokor produžio rok za kupnju dionica Pivovarne Laško

Još nema odluke o prodaji: Agrokor produžio rok za kupnju dionica Pivovarne Laško

Ilustracija: Arhiva

NADZORNI odbor Pivovarne Laško niti danas nije donio odluku o prodaji 23,34 posto svojih dionica Mercatora.

Nakon sjednice Nadzornog odbora predsjednik Vladimir Malenkovič je rekao da su na stolu dvije opcije. Prva je prodaja dionica Agrokoru koji je ponudio cijenu od 221 eura po dionici, dok je druga ona da Pivovarna Laško pristupi konzorciju u kojemu bi zajedno sa bankama suvlasnicima Mercatora bio prodan većinski paket dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Malenkovič je kratko samo izjavio kako su Upravu zadužili da nastavi s aktivnostima.

Rok za kupnju produžen do lipnja?

Direktor Dušan Zorko je nakon sjednice Nadzornog odbora rekao da je Agrokor produljio rok svoje ponude. 24ur iz neslužbenih izvora piše kako je ponuda produžena do lipnja. No, danas Nadzorni odbor o njoj nije odlučivao, kao što se nisu odlučili niti za drugu opciju raspisivanja novog natječaja za prodaju većinskog udjela Mercatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktorica SKB banke Cvetka Selšek kazala je kako je po njoj najbolja mogućnost za Mercator sporazum vlasnika o prodaji dionica trgovačkog lanca. Smatra kako još uvijek postoji veliki interes stranih kupaca za dionice Mercatora. Koordinatorica prodaje većinskog paketa Mercatora tvrdi kako je taj interes mnogo veći nego prije dvije godine, kada je svoje zanimanje pokazalo samo nekoliko investicijskih fondova. Ne želi govoriti koje tvrtke se zanimaju za Mercator, ali kaže da se javljaju i tvrtke koje već djeluju u regiji, ako i one kojih još ovdje nema.

"Mercator važan za domaću slovensku proizvodnju"

Kaže kako će se u postupak kupnje moću uključiti svi kupci pod jednakim uvjetima. Selšek smatra da se Pivovarna Laško što prije treba uključiti u sporazum kako bi paket dionica koje prodaju prešao 50 posto. Smatra kako bi se sve strane trebale suzdržati od prebrzih i parcijalnih poteza, jer nije prihvatljivo da Mercator bude prodan po dijelovima.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan danas je ta STA kazao kako je najveći slovenski trgovac Merkator vrlo važan za slovensku proizvodnju hrane. "Prema nekim procjenama, sa Mercatorovih polica se proda oko 40 posto hrane proizvedene u Sloveniji", kazao je Židan i dodao kako su zato te police toliko važne. Naveo je podatak da se poljoprivredom u Sloveniji bavi oko 100 tisuća radnika te da je vrlo bitno imati Mercator za prodaju hrane koju oni proizvedu.

"Agrokor nije pravi kupac"

Agrokor ne smatra pravim kupcem za Mercator. "Ako pogledamo Agrokor kao kupca za Mercator, moramo vidjeti dvije činjenice koje ne idu na ruku slovenskoj proizvodnji hrane. Prvi je taj da trgovinski sistem Agrokora u prošlosti nije bio prijateljski raspoložen prema slovenskoj proizvodnji", kazao je Židan. Kao drugu činjenicu je naveo to što Agrokor već posjeduje vlastitu proizvodnju hrane zbog čega je "jasno da želi nove police za prodaju tih proizvoda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara