Još se traga za češkim turistom u Bračkom kanalu

POTRAGA za nestalim 18-godišnjim češkim turistom, koji se jučer prije podne ispred Baškog Polja otisnuo na more na zračnom jastuku, do podne nije dala nikakav rezultat.

Prema informaciji makarskog lučkog kapetana Josipa Kalajžića u potrazi za nestalim mladićem koji je bio gost u Hotelskom naselju Baško Polje su tri plovila lučke kapetanije, policijski gliser i helikopter.

U potrazi koja je nastavljena jutros u 5 sati pretražuje se Hvarski kanal. Vidljivost je vrlo dobra i more je mirno pa je lako zamijetiti sve što pliva na moru na udaljenosti i do 1000 metara, kazao je Kalajžić, ali na žalost potraga još ne daje rezultat.

Zračni jastuk koji je jučer pronađen u Hvarskom kanalu ispod vrha Velika Glava nije jastuk s kojim se mladić otisnuo na more, potvrdila je u Baškom Polju njegova majka.

Potraga se i dalje nastavlja, a u pomoć je pozvan i jedan makarski letač koji će nadlijetati prostor dijela hvarskog akvatorija, kazao je kapetan Kalajžić.

Požar kod Pende - mjesto Popovići u Konavlima - se sanira i čuva, natapaju se rubni dijelovi. Na požarištu su gasitelji lokalnih snaga DVD Grude, DVD Konavle i Državne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika. Potpuno gašenje otežava jak vjetar koji često mijenja smjer.

Požar na poluotoku Pelješac kod brda Toga, pod nadzorom je gasitelja i vrši se dežurstvo te sanacija požarišta. Zbog jake bure dežurstvo je bilo uspostavljeno cijelu noć, a potpuno gašenje očekuje se tijekom dana.

Požar na otoku Šolti još nije lokaliziran, situacija je stabilna, na rubnim dijelovima zbog jakog vjetra (bure) ima povremenih aktiviranja koje snage na požarištu saniraju.

Bura je oslabila i ima tendenciju pada tako da se očekuje kompletna sanacija terena jer je angažirano 250 gasitelja.

Na požarištu su jedan protupožarni zrakoplov kanader i jedan helikopter s uređajem za gašenje. Opožarena površina je oko 30 hektara. Teren je jako nepristupačan i u blizini nema vode pa je otežano gašenje. Radi toga se helikopterom šalju gumeni rezervoari s vodom na dijelove požarišta.

Na požarište se šalju pripadnici HV-a da bi se osigurali rubni diejlovi požarišta.

Na požarištu su 132 gasitelja iz DVD-a sa Šolte, građana. Državne intervencijske postrojbe iz Šibenika i Divulja, županijska postrojba iz Splita i 120 vojnika NOS-a HV.

Noćas je ŽC 112 Dubrovnik primio dojavu od građana da se osjetio potres na području Mljeta. Prema izvješću Seizmološke službe, seizmografi su u 1,46 sati zabilježili dosta jak potres, magnitude 4.1 prema Richteru.

Epicentar potresa je udaljen 350 km jugoistočno od Zagreba, u Mljetskom kanalu. Potres se osjetio s jakosti IV-V stupnjeva Mercalli-Cancai-Siebergove ljestvice.

Prema dojavama iz ŽC 112 Dubrovnik, potres se posjetio na otoku Mljetu, poluotoku Pelješcu, Pločama i Metkoviću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara