Josipović i Kosor: Očekujemo da visoki predstavnik zaštiti Hrvate u BiH

Foto: Goran Mehkek / Cropix

U JOŠ jednoj u nizu zajedničkih izjava oko političkog stanja u BiH predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor su izrazili zabrinutost zbog "političke krize, koja prijeti daljnjim zaoštravanjem odnosa u Federaciji BiH i blokadom uspostave vlasti na državnoj razini".

Josipović i Kosor pišu da je Hrvatska vitalno zainteresirana za stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao prijateljske susjedne države. "Ta stabilnost se temelji na uvažavanju većinske volje svakog od tri konstitutivna naroda, pa tako i hrvatskog naroda, kako je iskazana na općim izborima", kažu Kosor i Josipović.

Pozvali na povratak dijalogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo od svih čimbenika u BiH, i Ureda visokog predstavnika, da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", pišu predsjednik i premijerka te su umjesto radikalizacije pozvali na povratak dijalogu i traženju rješenja koja su u interesu BiH i svih njenih konstitutivnih naroda i građana.

"Kao članica euroatlantske zajednice, Republika Hrvatska je spremna zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice pomoći i poduprijeti traženje takvog rješenja", zaključuje se u zajedničkoj izjavi Jadranke Kosor i Ive Josipovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara