Josipović poziva Tadića na razgovor: Nemamo pravo svoje probleme ostaviti idućoj generaciji

Josipović poziva Tadića na razgovor: Nemamo pravo svoje probleme ostaviti idućoj generaciji

Tekst: P.V.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ očekuje što skoriji sastanak sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, ali nije naglasio hoće li se taj susret održati u Zagrebu ili u Beogradu. Jasno je, naime, da će jedan od predsjednika morati popustiti i učiniti prvi korak.

Pitanje je hoće li Josipović pristati ponovno pružiti ruku pomirenja i zaputiti se prema Beogradu ili će očekivati od srpskog predsjednika da se pojavi u Zagrebu usprkos pomalo zategnutim odnosima između dviju država posljednjih mjeseci. Josipovićeve najnovije izjave uvelike su obojene optimizmom.

"Ova generacija nema pravo svoje probleme ostaviti idućoj"

"Očekujem da ću se s Borisom Tadićem susresti čim se za to stvore uvjeti. Ova generacija političara nema pravo ostaviti otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije idućoj generaciji", kaže Josipović koji vrlo skoro očekuje pozitivan trend u hrvatsko-srpskim odnosima, posebno s obzirom na događaje posljednjih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi Hrvatske i Srbije, podsjećamo, ozbiljno su narušeni kad je Hrvatska priznala Kosovo, a nisu pomogle ni krajnje neozbiljne izjave političkih lidera s obje strane granice. U Srbiji je u tome prednjačio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a u Hrvatskoj bivši predsjednik Stjepan Mesić. Mesić je tako pred kraj svog mandata nanizao nekoliko postupaka koje je Srbija shvatila kao provokaciju.

Mesić na odlasku "zakuhao" tenzije

Najprije je posjetio Kosovo na pravoslavni Božić, zatim pomilovao osuđenog ratnog zločinca Sinišu Rimca, a onda u neformalnom razgovoru s novinarima izjavio da bi poslao vojsku na koridor ako Milorad Dodik raspiše referendum za odcjepljenje Republike Srpske. Srpski predsjednik Tadić odgovorio je žestokim kritikama na Mesićev račun, ali i izrazio nadu kako će se odnosi stabilizirati kad se Josipović useli na Pantovčak.

Očekivalo se da će upravo Josipovićeva inauguracija biti novi korak prema unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa, ali Tadić se na kraju odbio pojaviti u Zagrebu. Naime, srpski predsjednik nije želio doći na inauguraciju zato što je na nju pozvan i predsjednik Kosova. Nakon što je Fatmir Sejdiu potvrdio dolazak u Zagreb, Tadić je otkazao uz objašnjenje da se srpski dužnosnici ne pojavljuju na istim događajima kao i šefovi zemlje koju ne priznaju, a koja je još donedavno bila dio Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara