Josipović: Uvjeren sam da Purda neće biti izručen, Hebrangove izjave nemaju veze s realnošću

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović je u završnoj izjavi novinarima na završetku posjeta Afganistanu rekao da je uvjeren kako Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji.

"Mislim da su očekivanja od Suda BiH bila nerealna, jer se on izjašnjavao samo o formalnom, a ne o suštinskom dijelu postupka. Međutim, suštinske prepreke postoje, jer gospodin Purda po svemu što znamo nije kriv", naglasio je Josipović, ponovivši da su hrvatski istražni organi i državno odvjetništvo provjerili i ispitali sve okolnosti toga slučaja.

Srpsko tužiteljstvo sutra ispituje Purdu

"Purda je pod prisilom u zarobljeništvu dao iskaz koji se sada zloupotrebljava. Očito je da se radi o zloupotrebi. Siguran sam da će u onom drugom stadiju odlučivanja, a to je politički stadij odlučivanja u BiH, ta činjenica biti uvažena i da Purda neće biti izručen", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je dodao da će srpsko tužiteljstvo, koje će u ponedjeljak ispitati Purdu u pritvoru u BiH, to učiniti u dobroj vjeri i samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak.

Kakva novost: "Hebrangove izjave nemaju veze s realnošću"

"U svakom slučaju, nije dobro da se slučaj Purda politizira, da se dižu tenzije koje gospodinu Purdi nimalo ne koriste. Bilo je tu raznih izjava poput one gospodina Hebranga da dvojica predsjednika mogu razgovorom riješavati takve probleme, a to nema veze s realnošću. Mehanizmi su sasvim drugačiji, a takve izjave samo služe podgrijavanju domaćih sukoba", zaključio je Josipović.

Podsjećamo, Sud BiH je u petak objavio odluku donesenu u srijedu kojom se zaključuje da ne postoje prepreke za izručenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde Srbiji. Takvu odluku su ubrzo osudile braniteljske udruge i političari koji su uglavnom tek prebacivali odgovornost jedni na druge, propustivši skrenuti pažnju na činjenicu da je takva odluka u stvari i bila najizglednija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara