Josipović završio konzultacije: Većina želi izbore na jesen, ali HDZ bi čekao kraj godine

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"VEĆINA stranaka želi da se izbori održe najesen, ali Kosor i HDZ spominjali su završetak godine", rekao je Ivo Josipović po završetku cjelodnevnih konzultacija na Pantovčaku na kojima, čini se, ništa konkretno nije dogovoreno. Josipović je istaknuo kako se većina slaže da ne bi bilo dobro da se predizborna kampanja poklopi s kampanjom za referendum o EU.

Josipović je također otkrio kako postoje razlike u mišljenju i unutar vladajuće koalicije, s obzirom da bi i neki HDZ-ovi partneri željeli što prije definirati okvirni datum izbora. "Cilj današnjeg sastanka bio je da se otvori prostor za dijalog vladajućih i oporbe, da se utvrde stavovi različitih političkih stranaka, ne samo zato da meni budu orijentir, već da se pokrene dijalog koji priliči civiliziranom i demokratskom društvu", rekao je Josipović.

Manjine traže sastanak Vlade i oporbe

Zadnji su na konzultacijama kod Josipovića bili predstavnici manjina, koji su također zatražili da se izbori raspišu odmah nakon zaključenja pregovora s Europskom unijom. Također su zatražili hitan sastanak predstavnika Vlade i oporbe, na kojem bi se razgovaralo o aktualnoj situaciji u državi i dogovorio okvirni datum izbora.

Lesar: Odstupite odmah!

"Vlada mora odstupiti, a izbori moraju biti odmah", rekao je Dragutin Lesar čelnik laburista dodajući kako ne vjeruje da je ova Vlada u stanju na uspješan način privesti kraju pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Obećanje o dovršetku EU pregovora u lipnju zapravo je manevar kojim vlada pokušava dobiti na vremenu", rekao je Lesar.

Isto tako Lesar je naglasio da ukoliko kojim slučajem izbori budu tek sredinom jeseni tada bi novoj Vladi trebalo do nove godine da počne funkcionirati, što bi u konačnici značilo da od sada to znači devet mjeseci ne činjena ništa da bi se Hrvatska izvukla iz gospodarske krize.

"Ne mogu građani više to čekati", rekao je Lesar.

Adlešič: Najbolje bi bilo da izbori budu na jesen

Nakon poslijepodnevne stanke nastavile su se konzultacije kod predsjednika Josipovića, a prvi su 14.30 stigli nezavisni zastupnici Đurđa Adlešič i Ivan Čehok

"Nadamo se da će pregovori završiti u lipnju, nakon toga treba raspisati izbore", rekla je Adlešič novinarima nakon sastanka dodajući da bi bilo dobro da su izbori ove jeseni.

"Vrijeme izbora trebalo bi smiriti ulice",rekla je Adlešič.

Kosor: Žele srušiti ovu Vladu

"Samo žele srušiti ovu Vladu", rekla je predsjednica HDZ-a nakon konzultacija kod Josipovića da bi kasnije dodala da ne pristaje ni na kakve ultimatume koji su se mogli čuti od oporbenih političara prije konzultacija na Pantovčaku. Iako je bilo planirano da razgovor traje najviše sat vremena, predstavnici HDZ-a zadržali su se pola sata duže od predviđenog. 

"Ovo što se sad događa je guranje Vlade da odmah ode", rekla je Kosor dodajući da je od predsjednika Josipovića tražila potporu za završetak pregovora.

Šefica HDZ-a rekla je kako je razgovor s Josipovićem bio vrlo konstruktivan i otvoren kao i da je glavni predmet razgovora bilo pitanje ima li Vlada potporu oko završetka posla za završetak pregovora o pristupanju EU. Kosor je također otkrila kako će izbori sigurno biti do kraja godine i to nakon što se potpiše pristupni ugovor za ulazak u Europsku uniju. Odbila je reći hoće li to možda biti u  studenom ili neki drugi mjesec tek naglasivši da je krajnji rok ožujak 2012. godine. 

Kosor je u izjavama za javnost nakon sastanka često kritizirala oporbu, a posebno im je zamjerila da joj nisu dali potporu u donošenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o policiji.

"Usvajanje tih zakona bilo je potrebno u ispunjavanju mjerila za završetak pregovora", naglasila je Kosor dodajući kako će početkom sljedećeg tjedna imati razgovore sa svojim koalicijskim partnerima.

Kosor oporbu očekuje u Banskim dvorima

"Nakon što prođemo aktualna pitanja i aktualne događaje pozvat ću predstavnike oporbenih stranaka na razgovor kako bih vidjela je li moguće napraviti Savez za Europu", najavila je Kosor rekavši kako bi osim o tome mogla i razgovarati kada će se održati izbori.

"Da su Milanović i Čačić mogli zatomiti svoje taštine, mogli smo o tome razgovarati i jučer", rekla je Kosor.

Recimo i kako se Milanović i Kosor nisu  vidjeli. Slučajno ili diplomatski, ali taman su se mimoišli na Pantovčaku. Kosor je došla u društvu ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i ministra gospodarstva Đure Popijača, kao i glavnog hrvatskog pregovarača za EU Vladimira Drobnjaka.

HSS: Izbori prije svinjokolja

"Izbori bi trebali biti u jesen", rekao je čelnik HSS-a Josip Friščić koji je kod predsjednika Josipovića došao u društvu Marijane Petir te ministra u Vladi Božidara Pankretića.

Friščić se potrudio i precizirati datum izbora rekavši kako bi trebalo biti prije "svinjokolja".

"Mi ipak predstavljamo korpus sela, koji zasigurno u jesen želi pobrati plodove u njivama i vinogradima, a onda kada to završi, a prije svinjokolje, treba održati izbore", rekao je Friščić dodajući kako završetak pregovora nije stvar "mjeseci" nego čak i tjedana.

"Tada će se znati i konačni stav Europske komisije o završetku pregovora, a tada bi i trebali razgovarati o izborima", rekao je Friščić složivši se kako bi se datum izbora trebao objaviti u lipnju.

HSLS: Predsjednik traži kompromisni datum za izbore

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slažem se s predsjednikom kada kaže da izbore treba jasno odijeliti od referenduma za ulazak u Europsku uniju", rekao je nakon konzultacija čelnik HSLS-a Darinko Kosor koji je došao kod predsjednika u društvu Velimira Sriće i Davora Žmegača. Kosor je otkrio kako predsjednik Josipović želi naći kompromisno rješenje za izbore.

"Traži se kompromisni termin, a predsjednik Josipović koriste svoje ustavne ovlasti", rekao je Kosor dodajući kako datum izbora ne bi trebao biti usmjeren ni protiv jedne stranke već u interesu građana.

Kosor je rekao da bi se raspisivanjem izbora otupila oštrica prosvjeda i stanje bi se normaliziralo jer građani na cestama traže izbore. Prema čelniku HSLS-a izbori bi trebali biti odmah nakon turističke sezone najkasnije do 1. listopada.

Kosor smatra i da ne bi bilo dobro da se u predizbornoj kampanji ulazak u Europsku uniju i potpora stranaka pretvori u međustranačko prepucavanje.HSP nije za EU i želi izbore odmah

Daniel Srb, Anto Đapić i Mirko Duspara na konzultacijama kod predsjednika Josipovića predstavili su mišljenje Hrvatske stranke prava (HSP).

"HSP je, za razliku od drugih stranaka, protiv ulaska Hrvatske u EU jer ćemo imati više štete nego koristi", rekao je Srb nakon sastanka dodajući kako bi izbori trebali biti što prije i to zbog vrlo teškog gospodarskog i političkog stanja.

"Izbori bi riješili sve napetosti", rekao je Srb dodavši u jednom trenutku da bi se novac namijenjen za ulazak Hrvatske u EU, odnosno članarina, mogla prenamijeniti za izlazak gospodarstva iz krize. Milanović: Izbori što prije

"Želimo izbore što prije", rekao je Zoran Milanović šef SDP-a nakon konzultacija s predsjednikom Ivom Josipovićem no odmah je dodao da želi da se pregovori Hrvatske za ulazak u Europsku uniju završe u lipnju.

"No ako to tada ne bude, trebamo ići na izbore", rekao je Milanović dodajući kako se izbori trebaju održati prije referenduma o EU. Šef SDP-a rekao je kako oporba nije niti će stati na put hrvatskog ulaska u EU te da će učiniti sve da to tako bude i to bez obzira na to što proces traje jako dugo.

"Želimo da završetak pregovora bude potkraj lipnja. Ako ne bude tada, onda se, nažalost, zna tko je za to odgovoran", rekao je Milanović  naglašavajući kako je njihova temeljna poruka da moraju biti prvo izbori pa onda referendum za ulazak u EU.

 Izbori pa referendum

Šef SDP-a svjestan je kako bi se referendum o ulasku Hrvatske u EU mogao prometnuti u izjašnjavanje o potpori Vladi Jadranke Kosor. Milanović je rekao kako se konzultacije na Pantovčaku ne bi ni dogodile da je premijerka Kosor prihvatila poziv oporbe te došla u Sabor. Na upit novinara može li se iz njegove izjave o lipnju i završetku pregovora zaključiti da se Vladi daje predah do lipnja, Milanović je rekao;

"Lako za nas, ali čini se da narod nije spreman ovoj Vladi dati time-out", rekao je Milanović.


Kastavska koalicija prva otvorila konzultacije

Podsjetimo, prvi na redu za konzultacije kod predsjednika Ive Josipovića bili su predstavnici tzv. kastavske koalicije odnosno šef SDP-a Zoran Milanović, čelnik HNS-a Radimir Čačić, prvak HSU-a Silvano Hrelja te predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Prije samog sastanka Milanović je kratko rekao da je ovo prvi put u posljednjih 11 godina da predsjednik države preuzima inicijativu te saziva konzultacije. Kastavska koalicija ostat će kod predsjednika sat vremena. 

U deset sati je na red došla predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je najavila dolazak s nekoliko ministara iz Vlade.

Aktualna tema i izbori ?

Od 9 sati u Uredu predsjednika počinju konzultacije Ive Josipovića sa šefovima parlamentarnih stranaka. Na Pantovčaku će čelnici parlamentarnih stranaka s predsjednikom razgovarati o gospodarskoj krizi, prosvjedima, završetku pregovora za ulazak u EU te drugim aktualnim temama.

Smatra se kako bi "druge aktualne teme" mogle biti i datum izbora, a neslužbeno se može čuti kako će predsjednika pokušati intervenirati da to bude najkasnije do lipnja ove godine. Prije nekoliko dana predsjednik Josipović bio je predmetom kritika Banskih dvora kada je rekao da bi idealan scenarij bio kada bi se izbore raspisalo prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji. Iz Banskih dvora stigao je odgovor kako o izborima odlučuje isključivo vladajuća većina.

Samo dva člana oporbe kod Kosor

Konzultacije kod predsjednika stigle su nakon nekoliko dana peripetija s premijerkom Kosor tko je od njih dvoje prije dogovorio konzultacije.

Na jučerašnjim Kosoričinim konzultacijama, premijerku su posjetili samo šefovi HSP-a i HDSSB-a, dok se danas kod Josipovića očekuje potpuni odaziv svi parlamentarnih stranaka i predstavnika nacionalnih manjina.

I sami poziv na konzultacije na Pantovčak smatra se pritiskom na HDZ, jer nije uobičajeno da predsjednik na ovaj način okuplja šefove stranaka, osim nakon izbora kad treba sastaviti Vladu.

Očekuje se da će konzultacije trajati do 17 sati, kada će se predsjednik Josipović obratiti javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara