Joško Joras ponovno prijavljen zbog isticanja slovenske zastave

PREKRŠAJNI sud u Umagu zaprimio je danas od policije novi zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka protiv Joška Jorasa (52), slovenskog državljana iz hrvatskog sela Mlini, koji je prije dva dana na svojoj kući ponovno izvjesio slovensku državnu zastavu.

Sud je priopćio da je protiv Jorasa, koji ne priznaje hrvatski suverenitet na nad istarskim selom Mlini uz hrvatsko-slovensku granicu, prijavu podnijela Policijska postaja Buje, te da će se prekršajni postupak nastaviti redovnim putem - zakazivanjem ročišta.

Kao i proteklog ljeta, Joras je prekjučer na pročelju obiteljske kuće izvjesio slovensku zastavu. Isticanjem zastave strane države bez prethodno pribavljenog odobrenja nadležnog državnog tijela prekršio je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, stoji u policijskoj prijavi.

U priopćenju suda navodi se da je policija od sredine kolovoza do kraja rujna ove godine protiv Jorasa podnijela 24 razna optužna akta, odnosno zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog naročito nepristojnog i drskog ponašanja Joras je prvi put prijavljen 18. kolovoza kada je na fasadi kuće na slovenskom jeziku ispisao grafit - ´Ovdje je Slovenija´. Prijavljen je i zbog učestalog nezaustavljanja i nedavanja osobnih isprava na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Plovanija.

Joras se nije odazivao na sudske rasprave, a sud ga je 15. studenoga proglasio krivim za kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o kretanju i boravku stranaca, te mu za svaki od tih prekršaja izrekao novčanu kaznu od ukupno 4.150 kuna i 993 kune troškova postupka.

U Sudu kažu da je to rješenje postalo pravomoćno te da će se, ako Joras ne plati kaznu, posebnim rješenjem pokrenuti ovrha prisilnom naplatom preko Porezne uprave.

Zbog ignoriranja prekršajnih postupaka i neplaćanja kazni Jorasu je ljetos izrečena kazna od 30 dana zatvora. Tijekom boravka u pulskom Okružnom zatvoru štrajkao je glađu, a nakon dogovora hrvatske i slovenske strane pušten je iz zatvora prije isteka kazne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara