Jovica Stanišić izručen Haškom sudu

BIVŠI načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) MUPa Srbije Jovica Stanišić, jedan od najbližih suradnika Slobodana Miloševića, izručen je u srijedu Haškom sudu (ICTY) i smješten u pritvor u Scheveningenu, objavio je ICTY.

"ICTY potvrđuje da je Stanišić danas prebačen u pritvorsku jedinicu", objavljeno je na web stranici Haškog suda.

Stanišića je Haški sud optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i BiH zajedno s bivšim načelnikom obavještajne uprave SDB-a Frankom Simatovićem Frenkijem, koji je u pritvoru od 30. svibnja.

Stanišićevo izručenje kasnilo je zbog kirurškog zahvata u Beogradu, a sam je zatražio hitno prebacivanje u Scheveningen

jer mu nakon operacije nije odobreno kućno liječenje.

Stanišić je de facto bio načelnik SDB tijekom cijele 1991., a formalno od 31. prosinca 91. do 27. listopada 1998., stoji u optužnici. U vrijeme priprema agresije na Hrvatsku i BiH 1990/91., tadašnji srbijanski predsjednik Milošević stvorio je od MUP-a Srbije glavni vojni oslonac svoga režima, a unutar MUP-a vodeću ulogu imala je upravo SDB na čelu sa Stanišićem.

Niz svjedoka "insidera" na haškom suđenju Miloševiću označili su Stanišića kao jednog od ključnih osoba u organizaciji i izvedbi oružane pobune Srba u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić je optužen po individualnoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti za progon, ubojstva, deportacije i nehumane akte te u jednoj točki za povrede ratnog prava i običaja za ubojstva, počinjena u razdoblju travanj 1991. - prosinac 1995.

Tereti ga se za suučesništvo i pomaganje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje Hrvata i Bošnjaka s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanišić i Simatović "sudjelovali su u formiranju, financiranju i opskrbi specijalnih jedinica SDB-a i usmjeravali su članove i agente SDB koji su sudjelovali u zločinima", navodi optužnica.

Također ih se tereti da su "osiguravali oružje, sredstva, obuku, logističku i drugu podršku posebnim postrojbama SDB-a Srbije koji su počinili zločine u Hrvatskoj i BiH".

U optužnici se navodi da je do svibnja 1991. godine SDB ustanovila ili pomogla formiranje tajnih postrojbi čiji je cilj bio izvođenje specijalnih vojnih akcija na teritoriju Hrvatske i BiH.

U te postrojbe spadale su "Crvene beretke SDB-a, Tigrovi - Željka Ražnatovića Arkana, Martićeva policija, srpska milicija i istočnoj Slavoniji te Jedinice za specijalne operacije i antiteroristička djelovanja".

U optužnici se navode pojednični slučajevi masovnih ubojstava grupirani pod nazivima "SAO Krajina, Vukovarska bolnica, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik".

Simatovića i Stanišića se tereti za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.

Stanišić i Simatović uhićeni su u Beogradu nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara