Jugoistočnu Francusku pogodile katastrofalne poplave

JUGOISTOK Francuske, gdje od ponedjeljka neprestano pada kiša, trebao bi se svrstati u područje pogođeno prirodnom katasrofom zbog poplava u kojima su poginule tri osobe, a dvije se smatraju nestalima.

Iz nekoliko sela na jugoistoku zemlje evakuirano je stanovništvo, a ceste koje do njih vode potpuno su presječene.

Lokalne su vlasti poduzele odgovarajuće akcije, a francuski predsjednik Jacques Chirac u pratnji ministra unutrašnjih poslova Nicolasa Sarkozya i ministrice ekologije Roselyne Bachelot u srijedu su posjetili poplavama i odronima ugroženo područje.

"Situacija zahtijeva najveću pozornost", izjavio je francuski predsjednik jutros na posebnom sastanku vijeća ministara, posvećenom nepogodama na jugoistoku zemlje. Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin odlučio je odobriti kredit u iznosu od 12 milijuna eura.

Vlada je svrstala Marseille i okolicu toga grada u područje pogođeno prirodnom katastrofom. Francuski ministar poljoprivrede izvijestio je kako su poplave odnijele "pet žrtava". Tri su se osobe utopile, a dvije se smatraju nestalima.

Meteorološke prognoze predviđaju nastavak snažnih kiša uz vjetar koji bi u području oko Marseilla mogao puhati brzinom od 130 km na sat. Nevremenom je pogođeno i područje središnje i istočne Francuske. U nekoliko su mjesta zatvorene škole, a mnoga su kućanstva ostala bez vode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara