Juriš na vjetrenjače Pupovca, don Grubišića i Kregara

Juriš na vjetrenjače Pupovca, don Grubišića i Kregara

KADA malo razmisliš, neće na ovim svibanjskim lokalnim izborima birači birati vlast, nego, obratno, vlast će birati birače. Kako?! Pa, lijepo. Nije to uostalom ništa novo, iza toga stoji debelo iskustvo da deblje ne može. Vlast je počela birati birače još devedesetih. Tada je skrojila one poznate čudovišne izborne jedinici, od kojih je najčudovišnija bila ona koja se protezala od zagrebačkog Jaruna sve do mora, do Novog Vinodolskog.

Namjera je bila prozirna da ne može prozirnija. HDZ je time utopio i rastvorio nekoliko gradova, počev od Zagreba, gdje nije dobro stajao, u seljačkom i provincijalnom biračkom tijelu, koje mu je bilo, i ostalo, puno sklonije. Poslije toga počela se uvježbavati još jedna metoda biranja birača. To je napuhivanje biračkog tijela u neku vrstu endemske spodobe ništa manje začudne od dvoglavog teleta ili tronoge kokoši.

Nakon izbora će se ionako sve zaboraviti

To tijelo, zapravo tjelesina, već je više godina veća od broja stanovnika Hrvatske, a razlika od izbora raste i nitko ne zna gdje će to stati. Zato, don Ivan Grubišić ovih dana traži da se to statističko ludilo zaustavi tako što će se svibanjski lokalni izbori odgoditi sve dok se birački popisi ne srede i upristoje.

Naravno da od toga neće biti ništa. Ni kada je nedavno otkriveno da je u nekim selima uz BH-granicu prijavljeno i po više stotina birača iz BiH koji tamo uopće ne stanuju, vlasti za to nisu pokazale interes. Pospano su digle jednu obrvu, lijeno dale nalog policiji da vidi o čemu se tu radi i tako to, očito čekajući da izbori prođu, poslije kojih će se ionako sve zaboraviti.

I zbilja hoće, jer opozicijske stranke nikada nisu ozbiljno pritisnule HDZ da se to raščisti, valjda zato da ne budu optužene da se maćuhinski odnos prema BH-"dijaspori". Grubišić, međutim, upozorava i jedne i druge da nikakve opsežne istrage zapravo nisu ni potrebne. Sama vlast priznala je da je na parlamentarnim izborima 2007. postojao višak od 125 tisuća birača, što znači, izračunao je, da su vladajući nezakonito strpali u džep oko deset saborskih mandata.

Birački popisi se sređuju primjenom dviju "filozofija" - filozofije dopisivanja i filozofije otpisivanja

Hm, jesmo li to zbilja rekli, počešali su se vjerojatno po glavi u središnjici HDZ-a. I dali se u potragu za nekim na kojeg će prevaliti ovaj neugodni teret. Krivca su našli u Pupovac-Stanimirovićevom SDSS-u, dakle, svome koalicijskom partneru, ali u posljednje vrijeme često korištenom kao žrtveno jare za ovo i ono (među ostalim i za prenapuhani budžet). Optužili su tu stranku da je opstruirala donošenje novog zakona koji bi sredio biračke popise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Pupovac se nije dao impresionirati, dobro se pripremio i sazvao konferenciju za tisak na kojoj je rekao da novi zakon uopće nije potreban. Već ovaj sadašnji omogućava brisanje s biračkih popisa svih koji daju netočne podatke o prebivalištu. A kada su ga već povukli za jezik iznio je i neke podatke koji opasno mirišu na etnički inženjering, za koji bi se mogle zainteresirati, a vjerojatno i jesu, i zadužene međunarodne kancelarije.

Rekao je da je samo u razdoblju 2002.-2007. u Hrvatsku doselilo, a zapravo više navodno doselilo, 100 tisuća Hrvata, a odselilo, također navodno, 50 tisuća Srba. Riječ je o tome da se Hrvatima iz BiH priznaju prebivališta iako često ovdje nemaju ništa gdje bi se smjestili i stanovali, dok se Srbe briše, iako često imaju stanove, na koje im se ne priznaje stanarsko pravo.

Dakle, nije točno, priznao je sarkastično HDZ-u, da se birački popisi ne sređuju, ali se to radi primjenom dviju "filozofija" - filozofije dopisivanja i filozofije otpisivanja. Usto je i podebljao brojke s kojima je izašao Grubišić. Rekao je da se prema podacima do kojih je došao u Državnom zavodu za statistiku i drugim nadležnim institucijama na prošlim parlamentarnim izborima pokazao višak od preko 430 tisuća birača.

U zemlji u kojoj krađa državne imovine nije bogzna kakav grijeh, ni krađa mandata ne može biti nešto strašno

To je posljedica masovnog useljavanja, što fiktivnog što stvarnog, u razdoblju 1993. do 2007. čak pola milijuna Hrvata iz susjednih zemalja. Kakva biračka armija. Osvojila bi i Staljingrad. Slične podatke iznio je i Josip Kregar, zaključujući da se ovakvim manipulacijama može zamračiti i dvadesetak mandata u Saboru.

I što na sve ovo kazati. Pa, ne znam može li se to blaže reći nego da u zemlji u kojoj krađa državne imovine nije bogzna kakav grijeh, ni krađa mandata ne može biti nešto strašno. Ali, ublažavalo se koliko hoćeš, jedno je ipak skandalozno. Da ovo "biranje birača", kojeg valjda ima još samo u suptropskim "demokracijama", prolazi ovako lako kao kroz maslac. I da to nikoga ne uzbuđuje, osim nekoliko donkihotovskih idealista i čistunaca.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Kregar.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara