Juščenko o povlačenju ukrajinskih snaga iz Iraka

Ukrajina je u četvrtak izjavila da je povlačenje ukrajinskih vojnika iz Iraka u glavni prioritet u "skoroj budućnosti" i ocijenila da je odlazak 700 od njihovih 1.650 ljudi koncem travnja stvarno moguć.

"Očitujući se za povlačenje naših snaga moramo sačuvati partnerske odnose s drugim sudionicima u rješavanju iračkog sukoba", izjavio je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko predstavljajući novog ministra obrane Anatolija Hristenka čelnicima ministarstva i glavnog stožera.

Ukrajinski predsjednik kazao je usto da je slanje ukrajinskih vojnika u Irak, gdje je poginulo njih 18, zapravo bio pokušaj njegova prethodnika Leonida Kučme da "popravi svoj ugled u međunarodnoj zajednici".

Pošto je u siječnju u eksploziji bombe u Iraku poginulo osmero ukrajinskih vojnika, Leonid Kučma je naložio da se izradi plan za povlačenje ukrajinskih snaga iz Iraka koje su od kolovoza 2003. bile raspoređene u šijitskoj pokrajini Wassit (središte-istok zemlje) u sklopu koalicije koju predvode Sjedinjene Države. Povlačenje je u načelu predviđeno za 30. lipnja.

Washington koji je tijekom "narančaste revolucije" podupirao Juščenka, ipak ga je upozorio da "pažljivo preispita" odluku o povlačenju snaga.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara