Južna Dakota pred zabranom pobačaja

JUČER je senat američke savezne države Južne Dakote donio zakon kojim se zabranjuje pobačaj u svim slučajevima, osim kada predstavlja jedini način da se spasi život majke. Zakon ne određuje nikakve kazne za žene koje se odluče na pobačaj, ali liječnici koji ga izvedu riskiraju pet godina zatvora i 5000 US dolara globe.

Nakon što je donji dom državne skupštine već izglasao taj zakon, njegovo stupanje na snagu može spriječiti jedino guverner Michael Rounds ulaganjem veta.

Ukoliko se to dogodi, razlog neće biti u protivljenju samoj zabrani pobačaj. Rounds je, kao i ostatak političkog establishmenta u toj konzervativnoj i pretežno republikanskoj državi, žestoki protivnik pobačaja.

No, među zagovornicima zabrane pobačaja postoje podjele oko toga trebaju li u ovom trenutku savezne države donositi zakone koji predstavljaju direktno kršenje Ustava SAD, točnije njegovog tumačenja kojim je Vrhovni sud svojom presudom u čuvenom slučaj Roe vs. Wade ustanovio da svaka žena u Americi ima pravo izvršiti pobačaj. Kate Looby, predstavnica "Planned Parenthood", organizacije koja vodi ginekološke klinike u toj državi, izjavila kako će u slučaju da Rounds odobri zakon, odmah podnijeti tužbu nadležnim sudovima u cilju njegovog stavljanja van snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudovi će, gotovo je sigurno, prihvatiti argumente kako je takav zakon protuustavan. Zagovornici zakona, pak, tvrde kako je sudski proces upravo i cilj donošenja tog zakona. Njime bi se pitanje pobačaja ponovno dovelo pred Vrhovni sud, koji je, zahvaljujući nedavnom izboru Samuela Alita za suca, danas konzervativniji nego što je to bio slučaj 1973. godine.

U novim okolnostima je vjerojatno da bi pobačaj kao ustavno pravo bio ili u potpunosti ukinut ili ozbiljno ograničen. Upravo su konzervativni stavovi o pobačaju bili glavni razlog kojim su liberalni senatori prije nekoliko tjedana pokušali blokirati Alitov izbor.

No, Alito je, s druge strane, izjavio da će se u svojim odlukama voditi isključivo pravnim argumentima, a ne osobnim stavovima o pobačaju, pa je ta izjava protumačena kako, barem zasad, podržava primjenu odluke iz 1973. godine.

Stoga se mnogi u konzervativnim krugovima boje kako bi se odluka u Južnoj Dakoti mogla pretvoriti u veliki fijasko.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara