JUŽNA KOREJA JAČA MJERE SPREČAVANJA ŠIRENJA PTIČJE GRIPE

Južna Koreja, u nastojanju da spriječi širenje veoma zaraznoga soja ptičje gripe u nedjelju je propisala neke mjere za obuzdavanje epidemije i ublažavanje njezina utjecaja na peradarsku industriju.

Taj virus može biti smrtonosan i za ljude, a pojavio se u ponedjeljak među kokošima na farmi 80 kilometara jughoistočno od Seula.

U nedjelju je održan hitan sastanak ministara i medicinskih sručnjaka, pod predjedanjem premijera Goha Kuna, a isti je dan potvrđen i novi slučaj infekcije i otkriveno nekoliko sumnjivih slučajeva.

"Vlada će pojačati poslove dezinfekcije kako bi spriječila dalje širenje virusa, a kani i otkupiti 2,5 milijuna kokoši kako bi stabilizirala cijene na tržištu", rekao je jedan dužnosnik ministarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je već preventivno zaklano 210 tisuća kokoši i pataka, ali službeno je najavljeno da će ih biti zaklano još najmanje 450 tisuća.

Od jednoga oblika ptičje gripe nazvanoga H5N1 umrlo je 1997. i 1998. u Hong Kongu šestero ljudi. Vlasti Južne Koreje zatražile su od Amerike pomoć u identifikaciji novoga virusa, da se provjeri ima li iste gene.

Iako još nitko nije pokazao simptome bolesti, stotinama ljudi u području na kojem je otkrivena infekcija obavljene su pretrage krvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara