Južna Koreja pristala Sjevernoj dati rižu

JUŽNA KOREJA je na pregovorima sa Sjevernom ipak pristala S. Koreji dati pošiljku od 400 000 tona riže, unatoč tome što S. Koreja nije ispoštovala rok za gašenjem svog nuklearnog reaktora u Yongbyonu, kako je bilo dogovoreno u veljači između te dvije zemlje i SAD, Rusije, Kine i Japana.

No, u priopćenju izdanom nakon dogovora nije naznačeno u kojim će intervalima S. Koreja dobiti pomoć u hrani, ali jest rečeno da će J. Koreja tu pomoć davati na kapaljku, odnosno što se S. Koreja više bude pokoravala odredbama dogovora, dobit će više riže.

Pregovori oko sjevernokorejskog nuklearnog programa zapeli su kad je sjevernokorejski pregovarač napustio Peking zato što SAD nije odmrznuo 25 milijuna dolara novca zamrznutog u Banco Delta Asia, banci koju je State Department bio optužio za pranje sjevernokorejskog novca. Taj novac je odmrznut, ali će potrajati dok bude mogao biti vraćen.

Još uvijek je prilično nejasno zašto S. Koreja toliko inzistira na tih 25 milijuna dolara, koji su u velikom planu prilično nevažni za cijeli slučaj. U veljači je dogovoreno da će S. Koreja ugasiti reaktor u Yongbyonu u zamjenu za 50 000 tona goriva, a nakon toga potpuno prekinuti nuklearni program u zamjenu za dodatnih 950 000 tona. Rok za gašenjem reaktora istekao je u prošlu subotu.

Sjeverna i Južna Koreja danas ulaze u peti, neplanirani dan žestokih pregovora oko nuklearnog programa i pomoći u hrani. J. Koreja jedan je od glavnih donora hrane svojim siromašnim susjedima, a prekinula je tu pomoć nakon što je S. Koreja u srpnju prošle godine testirala projektile.

Nakon veljače, J. Koreja je ponovno uspostavila većinu humanitarne pomoći, ali je odlučila iskoristiti rižu kao adut u pregovorima. Naime, po procjenama UN-a, S. Koreji će ove godine nedostajati oko milijuna tona riže, žita i kukuruza, tako da o tom mora posebno voditi računa, ako ne želi izazvati veliku krizu u državi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara