Južne njemačke savezne pokrajine za veće ovlasti pokrajina

JUŽNE njemačke savezne pokrajine pokrenule su inicijativu za ubrzanje reforme njemačkog federalnog sistema, a premijeri Bavarske, BadenWuertenberga i Thueringena zalažu se za veće ovlasti saveznih pokrajina i za jasnije razgraničenje nadležnosti između lokalnih i saveznih vlasti.

Premijer Bavarske Edmund Stoiber (CSU), Baden Wuertenberga Erwin Teufel (CDU) te Thueringena Dieter Althaus (CDU) traže da u nadležnost saveznih pokrajina u potpunosti pređu pitanja visokog školstva, prostornog uređenja, vodoopskrbe te javnih službi.

Erwin Teufel je izjavio da su od osnutka Savezne Republike Njemačke postupno velik dio nadležnosti prebačen na savezne institucije, te smatra da je time donošenje odluka nepotrebno birokratizirano i usporeno što šteti konkurentnosti njemačkog gospodarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dieter Althaus smatra da će pojačanjem samostalnosti, njemačke savezne pokrajine postati konkurentnije unutar ujedinjene Europe, pri čemu je posebice važna međunarodna gospodarska suradnja na lokalnoj razini.

Savezne pokrajine poput Bavarske već sada, nezavisno od savezne gospodarske politike, pojačano surađuju s gospodarstvima srednjoeuropskih zemalja, budućih članica Europske unije.

Predstavnici vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) najavili su "kooperativnost" glede inicijative južnih saveznih pokrajina, koje imaju najmanju stopu nezaposlenosti i najrazvijenije gospodarstvo. Iz ovih pokrajina su i u prošlosti najčešće stizali zahtjevi za reformom federalnog sistema i to prije svega sistema zajedničkog financiranja po kojemu bogatije savezne pokrajine financiraju siromašnije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara