Južnokorejski stručnjaci ocjenjuju opasnost u Iraku

JUŽNOKOREJSKA stručna ekipa poslana u Irak da prouči stanje sigurnosti jer je Amerika od Koreje zatražila slanje vojnika, u ponedjeljak je priopćila da su Bagdad i središnji Irak i dalje opasni, a da se sjeverni i južni dio zemlje stabiliziraju.

SAD je od Južne Koreje prošli mjesec zatražio slanje borbenih snaga za pomoć stabiliziranju poslijeratnoga Iraka. Južnokorejski mediji javljaju da Washington traži oko pet tisuća vojnika te odluku do kraja ovoga mjeseca. Ne kaže se kamo bi te snage bile poslane.

"Što se tiče sigurnosti, Bagdad, središnji i nešto sjeverniji dio središnjega Iraka još su opasni, ali sjever i jug se stabiliziraju i opasnost od napada postupno se smanjuje", rekao je brigadni general Kang Dae-young, vođa korejske misije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova 12-člana ekipa u subotu je predala izvještaj predsjedniku Rohu Moo-hyunu. U izvještaju se kaže da je opasnost od napada na neameričke vojnike i na vojnike uključene u humanitarne projekte minimalna.

Roh se ovaj tjedan vraća s azijskoga summita na Baliju. Slanje vojnika u Irak bit će teška politička odluka jer je želja službenoga Seula da ojača vojne veze sa SAD-om u neskladu s protivljenjem južnokorejske javnosti iračkome ratu.

Roh je u petak rekao da Južna Koreja mora pažljivo reagirati na američki zahtjev i sve povezao s napretkom u rješavanju krize oko nuklearnoga programa Sjeverne Koreje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara