Južnokorejski znanstvenik uopće nije stvorio matične stanice

PRONAĐENI su novi dokazi o lažiranim rezultatima istraživanja južnokorejskoga znanstvenika Hwanga Wooa Suka koji tvrdi da je stvorio matične stanice po mjeri pacijenata, objavilo je u četvrtak jedno akademsko tijelo.

Deveteročlano povjerenstvo seulskoga nacionalnog sveučilišta za provjeru nepravilnosti u Hwangovu istraživanju objavilo je da DNK pet uzoraka matičnih stanica za koje je znanstvenik tvrdio da se mogu razviti u matične stanice karakteristične za određenoga pacijenta ne odgovara DNK-u donatora.

"Prema našoj prosudbi, ekipa dr. Hwanga nema znanstvene dokaze da je proizvela takve matične stanice", rekao je Roe Jung Hye, predsjedatelj odbora i dekan sveučilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli je tjedan to povjerenstvo ocijenilo da je Hwang namjerno lažirao podatke u svojoj studiji koju je u svibnju objavio časopis Science.

Znanstvena ekipa tvrdila je da je napredak u kloniranju matičnih stanica prilagođenih pojedinome pacijentu velik korak naprijed u liječenju bolesti poput dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Povjerenstvo je otkrilo da je devet od jedanaest nizova matičnih stanica u studiji lažirano.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara