Kabul bi trebao dobiti 2 milijarde dolara donacija za 2003.

AFGANISTAN bi trebao dobiti od međunarodne zajednice oko 2 milijarde dolara od kojih 1,2 milijarde čine ´čvrsta´ obećanja, najavilo je u srijedu norveško predsjednišvo Skupine za podršku Afganistanu (ASG).

´Čvrsta obećanja donacija dosižu 1,237 milijarde dolara, ali realno je očekivati 2 milijarde dolara za cijelu godinu´, izjavio je Vidar Helgesen, državni tajnik norveškog ministarstva vanjskih poslova na zatvaranju godišnjeg sastanka ASG-a.

Taj iznos, viši od očekivanja norveške diplomacije, bit će isplaćen kao humanitarna pomoć, posebice za dugoročnu obnovu zemlje opustošene tijekom 23 godine rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prethodnog godišnjeg sastanka ASG-a u Tokiju prošle godine Afganistan je dobio obećanja donacija u iznosu od oko 5,1 milijardi dolara tijekom nekoliko godina, od kojih je oko 1,5 milijarde dolara isplaćeno u 2002.

ASG okuplja dvadesetak zemalja poput Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Japana kao i organizacije poput Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i razne agencije UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara