Kad već odrasli nisu pametni: Učenici u BiH prosvjedovali protiv podjela škola na nacionalnoj osnovi

Kad već odrasli nisu pametni: Učenici u BiH prosvjedovali protiv podjela škola na nacionalnoj osnovi

Foto: Facebook/ Jajce Online

NEKOLIKO desetaka srednjoškolaca prosvjedovalo je u Jajcu u središnjoj Bosni protiveći se najavama županijskih vlasti da će formirati i srednju školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi.

Ministarstvo obrazovanja županije Središnja Bosna najavilo je kako bi uz postojeću Srednju strukovnu škole i Srednju školu Nikole Šopa od naredne školske godine trebala profunkcionirati još jedna u kojoj bi se radilo isključivo po nastavnim planovima na bosanskom jeziku što znači da bi se u nju prebacila sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Takva je odluka pravdana zahtjevima lokalne zajednice odnosno činjenicom kako se nastava u srednjim školama u Jajcu trenutačno izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu a županijska skupština je 1. lipnja dala načelnu potporu toj zamisli.

Nosili zastave Hrvatske, BiH i Srbije

Izražavajući neslaganje s najavama o novim etničkim podjelama jajački su srednjoškolci prošli gradskim ulicama noseći zastave Hrvatske, BiH i Srbije a neki od sudionika prosvjeda lokalnim su medijima kazali kako takve zamisli smatraju suludima te kako ne žele da ih politika dijeli od vršnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore o svemu je razgovarao s učenicima kazavši kako su mu oni jasno prenijeli da ne žele da ih se dijeli po nacionaloj osnovi.

Nakon toga se u Travniku sastao sa županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez.

"Činjenica je da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća. Ja sam uvjeren kako bi bila velika greška podijeliti školu", izjavio je američki diplomat novinarima nakon tog sastanka ističući kako se podjelama ne mogu ispraviti postojeće poteškoće.

Podsjetio je i kako se unutar školskog sustava u Federaciji BiH već sada rasipaju ogromni novci jer u brojnim mjestima postoji fenomen "dviju škola pod jednim krovom" gdje djeca istog uzrasta uče u razredima uspostavjenim na temelju nacionalne pripadnosti učenika. Sve te škole imaju po dva direktora i uprave a neke od njih i odvojene ulaze za školsku djecu.

Ministrica obrazovanja Čerkez kazala je kako će konačnu riječ o svemu imati županijska skupština.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara