Kada predizborno daruju: Od 360 milijuna kuna preko ždrijebeta do kemijske olovke

VRIJEME darivanja ove godine dolazi nešto prije Sv. Nikole i došašća, a za to su zaslužne političke stranake. Ostali smo ugodno iznenađeni širokom lepezom njihovih donacija od kojih mnoge plijene originalnošću.

Na zanimljiv i ogorčen način na pitanje o donacijama nam je odgovorio Damir Kajin koji kaže da se njegov IDS neće baviti reketarenjem sponzora kako bi imao novac, između ostaloga i za ovakve stvari. No, krenimo redom.

IDS - nula kuna za donacije

Bijes IDS-ovca Damira Kajina koji naprosto ne može vjerovati koliko se IDS-ovi plakati zbog HDZ-ovih i SDP-ovih ne vide u Istri, ne može se lako prepričati. Na pitanje o tome koliko će IDS utrošiti na humanitarne akcije odgovara nam - IDS, koji ne može spojiti kraj s krajem, i ima proračun manji od udruga GONG, Transparency Internationala i B.a.b.e. nema novaca za doniranje - i te iluzije treba razbiti.

"IDS će na kampanju potrošiti između milijun i pol do dva milijuna kuna, a izlazimo samo u osmoj izbornoj jedinici. Ovi što govore da troše po 15 ili 16 milijuna kuna, a pokraj kojih smo mi neprimjetni, ti ne lažu na kvadrat nego na kub! Tvrdim da te stranke troše po pet puta više, s tim da Sanader troši deset puta više", kaže Kajin i dodaje kako ne može ni zamisliti koliki je novac utrošen na televizijske spotove na nacionalnoj televiziji kada je IDS na medije, emitiranje i izradu spotova, potrošio približno pola milijuna kuna.

"Naručili smo od jedne tvrtke da nam napravi tri tisuće zastavica, ali su nas oni odgodili jer ih je HDZ zatražio milijun zastavica! Pa neće valjda takav posao stavit na čekanje zbog tri tisuće zastavica!", ogorčen je Kajin, koji ne može vjerovati "okupaciji" Istre HDZ-ovim plakatima i onima od "autostopera" SDP-a.

"Da nama Euroherc ili Mercedes ili Chrysler poklanja, i da ih reketarimo za kampanju i obećavamo im usluge nakon izbora i mi bi imali za takve akcije, ali mi sa našim proračunom ne možemo parirati HDZ-u i SDP-u ni u svojoj jedinici. Mi ne molimo niti reketarimo nikoga za donacije, jer u mentalitetu skrbnog Istrijana nećete ni dobiti ako ne tražite - i to je pošteno", kaže Kajin.

SDP - ovi crveni soboslikari u autobusu grašak zelene boje

Zapravo nas je na temu o donacijama inspirirao današnji potez prozvanog SDP-a, čiju su kandidatkinje i kandidati uređivali unutrašnjost 15 kuća i uručili 15 računala, male kućanske uređaje te ček na 40 tisuća kuna za kupovinu namještaja za uređenje kuća u SOS Dječjem selu Lekenik. Sve to se odvilo pod parolom "Dok mi farbamo zidove, HDZ 'farba' birače".

"Nastavit ćemo sa humanitarnim akcijama, ovo nije jednokratno i donirat ćemo im svake godine. Istina je da do danas nismo dali jednu takvu donaciju ove godine", kaže nam SDP-ova Gordana Grbić, i naglasila da nije došlo do zlouporabe djece, kao što su to za akciju rekli neki HDZ-ovci, jer su ta djeca bila u školama, vrtićima ili izletu SDP-ovim autobusom na Ključić brdo. "To nije točno - autobus je bio grašak zelene boje i bez oznaka SDP-a ".

Kaže kako ne zna koliko točno SDP troši na donacije, i u kojem su odnosu donacije u predizborno vrijeme i one izvan njega, ali dodaje kako sudjeluju u dvije humanitarne akcije koje se stalno provode, a to su besplatne mamografije i denzitometrije, a i da su donacijom sudjelovali u Zakladi Ane Rukavine.

HNS - Glasovir i violina za školu u Gračacu

Predsjednica HNS-a, Vesna Pusić kazala nam je da njezina stranka nema u planu nikakvu veliku donaciju do izbora, jedino pregovaraju preusmjeriti novac od velikog završnog skupa u humanitarne svrhe.

"Za prošle smo izbore kupili glasovir i violinu za jednu školu u Gračacu, i nešto te vrste bi poklonili i ove godine, nekoliko dana prije izbora. No smatramo da to samo po sebi ne utječe a rezultate izbora, ali čovjek ima osjećaj da je racionalnije potrošio novac", kaže Pusić.

HSLS - 60:40 da će donaciju misterioznom dobitniku dati nakon izbora, HSS daje 100 tisuća kuna

Josip Friščić nam je otkrio da HSS u predizborno vrijeme po jedinicama planira podijeliti ukupno oko sto tisuća kuna. "HSS kontinuirano daruje kad se za to ukaže potreba. Primjerice, jednom je čovjeku uginuo konj pa smo mu dali ždrijebe, jednom je izgorjela kučica pa smo mu kupili kamp-kućicu", nabraja Friščić.

Đurđa Adlešić iz HSLS-a nam je kazala kako od sredstva za kampanju planiraju izdvojiti određeni iznos za donaciju, ali ne želi reći kakvu, niti koliko. "Nećemo trošiti na velike skupove, pa planiramo dio novca dati za jednu humanitarnu akciju. Ne usudim se reći više o tome, no 60: 40 su šanse da ćemo novac darovati nakon, a ne prije izbora", kaže Adlešić.

HSP- Đapić se pred izbore neće pojaviti s ogromnim čekom za humanitarnu akciju


Od HSP-ovaca smo saznali da im se slikanje sa donacijama gadi i da oni to rade bez medija. Pero Kovačević je kazao kako je do sada dao možda 10 tisuća kuna, a Vlado Jukić nam je zagarantirao da pred izbore nećemo vidjeti njegovog šefa ozarenog lica s čekom u ruci na, primjerice, onkološkom odjelu dječje bolnice.

"Za ovo vrijeme nemamo fond za donacije", kaže Jukić. "Čovjeka kojemu treba pomoć i tko je u teškoj situaciji sigurno nećemo povlačiti po novinama kako bi se vidjelo da je od nas primio novac, to je ponižavajuće. Uglavnom darujemo prema poznanstvima našeg članstva, koliko sazna da je nekome potreban novac", veli Kovačević.

HDZ - šećer na kraju

Najmnogoljudnija stranka u Hrvata, koja živi u blagostanju i poznata je po tome da ne skriva niti jednu dobru stvar koju čini za ljude - ne zna odmah odgovoriti na pitanje - koliko?

"A ne. Mi to ne radimo u kampanji nego na razini cijele godine", SMS-ao nam je Ratko Maček, no na prosto pitanje, ako je tako, koliko su dali od 1. siječnja do 3. studenog ove gdine, a koliko će dati od 3. do 25. studenog, kaže "Javim sutra". No HDZ  zna nagraditi u predizborno vrijeme, u to nema sumnje, i draže im je donirati državni novac za projekte koji se isplate u predizbornoj godini - dionice HT-a, 360 milijuna kuna za Sveučilište u Mostaru, pet milijuna kuna za Katoličko sveučilište (na kojem će studirati 40 studenata)... što vidimo da već daje rezultate. No ovo je već uhodana praksa vlade na odlasku.

Zanimljivo je da je HDZ u četvrtoj izbornoj jedinici planira nagrađivati građane koji će im slati ideje kako poboljšati svoju županiju. Sve one koji će im staviti riječi u usta dok budu pohodili ta područja dat će - majice, kape, kemijske olovke s logom HDZ-a.

A.B.
Foto: I.L., H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara