Kada šengenski režim na granici sa Slovenijom?

PRVI mogući termin za uvođenje kontrole granice s Hrvatskom prema svim odredbama Šengenskog sporazuma je listopad 2007. godine, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Kako je za list izjavio Marko Gašperlin, pomoćnik direktora policije, očekuje se da će Europska komisija sredinom iduće godine donijeti akt na osnovi kojega će se ocjenjivati spremnost novih članica EU-a na učinkovitu kontrolu vanjske granice Unije, a postupak provjere te spremnosti odvijat će se tijekom cijele 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gašperlin je rekao da Slovenija u međuvremenu mora izvršiti svoj dio posla u pripremama, ali i Europska komisija koja do travnja 2007. mora osposobiti i uvesti u operativnu upotrebu usavršeni šengenski informativni sustav (SIS 2) potreban za primjenu šengenskih pravila kontrole vanjske granice u novim članicama koje su u članstvo primljene 2004. godine.

U vremenskom razdoblju od tri godine Slovenija mora osigurati učinkovitu kontrolu granice s Hrvatskom, kako bi otpala kontrola putnih dokumenata onih koji iz Slovenije ulaze u Italiju i Austriju, a koja se i dalje provodi iako je nadzor relativno liberalan, piše "Delo".

Među problemima u ispunjavanju svih standarda šengenskog sporazuma na granici s Hrvatskom "Delo" navodi da je velika teškoća u osiguranju kadra potrebnog policiji jer među mladima za taj posao nema puno interesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara