Kajin i Radin o plakatu na zgradi talijanskog konzulata

Kajin i Radin o plakatu na zgradi talijanskog konzulata
ZASTUPNICI IDS-a i talijanske nacionalne manjine Damir Kajin i Furio Radin ocijenili su danas da je sinošnji incident na zgradi talijanskog konzulata u Splitu posljedica pogrešne interpretacije riječi potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija u Slobodnoj Dalmaciji, ali i istupa pojedinih zastupnika u Hrvatskom saboru u vezi s Finijevom izjavom.

"Ako su tome krive teške riječi kojima se koriste pojedinci i neke novine da bi na sebe skrenuli pažnju, valjalo bi se zamisliti nad snagom medija", ocijenio je Kajin, na konferenciji za novinare u Saboru.

Kajin smatra da izjave desno orijentiranih saborskih zastupnika idu na ruku ekstremistima u Italiji, protiv čijih se ispada, smatra treba braniti zaštitom ljudskih prava, tolerancijom i gospodarskim uspjehom.

Naglasio je da je Fini, "iako zasigurno intimno nostalgičan, u Slobodnoj Dalmaciji po prvi puta kazao kako nitko ozbiljan ne pomišlja na povratak Istre, Primorja i Dalmacije Italiji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin je, pak, istaknuo kako su istarski i riječki Talijani uglavnom potomci antifašista, koji nisu pristali na iseljavanje i asimilaciju, nego su su se opredijelili za suživot.

Plakat sadržaja uvredljivog za Talijane osvanuo je u četvrtak ujutro na fasadi talijanskog konzulata u Splitu. Policija je izuzela plakat i napravila očevid.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara