Kajin: Obavještajna zajednica mora se rekonstruirati

ČELNIK saborskog Kluba IDS-a Damir Kajin pozvao je danas državni vrh da se žurno sastane te provede "rekonstrukciju" hrvatske obavještajne zajednice, jer će u protivnom, kaže, Hrvatska postati talac tajnih službi.

"Ako se sve stvari ne počiste, cijela država postat će talac obavještajne zajednice, a tajne službe koristit će samo da preko njih jedna vlast utječe na one iz bivše vlasti, i obrnuto", kazao je Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pod rekonstrukcijom obavještajne zajednice podrazumijeva izmjene Ustava u pogledu supotpisa na imenovanje i razrješenje čelnika službi, zakonske izmjene, te lustraciju, odnosno promjenu svih agenata koji su radili u doba socijalizma, kao i svih onih koji su svoj posao obavljali loše, neprofesionalno te ispolitizirano.

"Pošto smo propustili da lustraciju provedemo još u 1990-ima, vrijeme je da to učinimo danas, jer oni koji misle da s istim ljudima mogu ići nove službe taj je naivac", rekao je Kajin, pozivajući državni vrh da te ljude prijevremeno umirovi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manja je šteta osigurati 200 mirovina nego da o tim ljudima ovisi sigurnost države", ocijenio je.

Razloge za nužnu i žurnu rekonstrukciju obavještajne zajednice Kajin vidi u brojnim aferama koje se vežu uz tajne službe, posebno one posljednje da je, ustvrdio je, "predmet istrage POA-e bio i predsjednik države".

"To je strašno, ako je predsjednik Mesić bio predmet istrage to je afera Watergate na kvadrat", kazao je Kajin. Jučerašnju smjenu Ante Glavana, Podbevšekova zamjenika (o kojoj piše današnji "Večernji list") smatra priznavanjem pogreške i daljnjim propadanjem POA-e u "živo blato".

Osudio je jučerašnji mimohod s ustaškim uniformama i znakovljem po Zadru, tvrdeći da se na tom slučaju može testirati neovisnost hrvatskog pravosuđa, odnosno hoće li na takve pojave oštro reagirati kao i u slučaju srpskih studenata koji su se u središtu Zagreba slikali s fotografijama Draže Mihajlovića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara