Kajin pozvao slovenske političare u Istri da smanje napetosti

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin pozvao je danas lokalne političare iz slovenskog dijela Istre da smanje političke napetosti zbog graničnog pitanja.

Kajin je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci rekao da Hrvatska ne smije biti nerazumnija od Slovenije, koja se, po njegovu mišljenju, tako ponaša jer je u predizbornom razdoblju.

Rekavši da je Hrvatska potpuno za arbitražu o granicama te da će prihvatiti svako rješenje, izrazio je sumnju da će Slovenija pristati na arbitražu.

Napomenuo je da je IDS na izborima za vijeća mjesnih odbora u nedjelju u Umagu dobio 48 posto glasova i da to samo potvrđuje legitimnost te stranke da govori o međugraničnim odnosima u Istri. Kajin je ponovio kako ne bi trebalo dopustiti da takvi politički odnosi ugroze gospodarsku suradnju dviju država.

U zadnjih mjesec dana sve su češći izgredi u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu - pet slovenskih ribarica zatečeno je s hrvatske strane crte sredine, a dva puta su slovenske policijske brodice u hrvatskim vodama zaustavile savudrijske ribarice, tvrdeći da su u slovenskim vodama.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je prošli tjedan da je rano za arbitražu jer da diplomatska sredstva nisu iscrpljena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara