Kajin: Stečaj brodogradnje treba izbjeći

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas na konferenciji za novinare da bi "scenarij stečaja brodogradnje mogao biti i scenarij stečaja koalicije na sljedećim izborima i stečaja države" te da "stečaj brodogradilišta Viktor Lenac treba izbjeći radi očuvanja radnih mjesta i opstanka kooperanata i dobavljača".".

Kajin smatra da će "država morati otpisati dugove Viktora Lenca ili će tijekom stečaja ostati bez uloženog novca". "Sanacija tog brodogradilišta stajala bi manje od stečaja, a stečaj odgovara samo vlasnicima brodogradilišta koji bi se tako mirno povukli iz tvrtke. Tada bi država, kao u slučaju Riječke banke, nastavila voditi brodogradilište, a pitanje je treba li i što će Viktor Lenac državi", kazao je Kajin.

Jedno je od mogućih rješenja stanja u tom brodogradilištu da država pokrene obnovu bijele flote i posao izgradnje dva do tri broda na godinu, vrijedan od 30 do 40 milijuna dolara, povjeri "Viktoru Lencu", rekao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o državnim brodogradilištima, Kajin je rekao da je njihova sudbina "daleko opasnija" te da vladajuća koalicija ne bi smjela biti zainteresirana za pokretanje stečaja u njima. Vladinim financijskim mjerama u travnju ove godine državnim su brodogradilištima odobrena jamstva za zajmove od 915 milijuna kuna za reprogramiranje dugova, tehnološku obnovu, otpremnine radnicima, te od 1,1 milijardi kuna za tekuću proizvodnju. Jedan je od uvjeta za aktiviranje tih jamstava da direktori brodogradilišta svojom imovinom jamče podmirenje tih obaveza. Kajin drži da "nitko normalan to ne bi učinio".

Država je za sanaciju brodogradnje utrošila gotovo milijardu dolara, a taj je iznos jednak vrijednosti 15.000 stanova od 100 četvornih metara, ističe Kajin. Po njemu, domaća bi brodogradnja, za razliku od poljoprivrede, uz državnu potporu mogla biti konkurentna na svjetskom tržištu.

Na novinarsko pitanje "približava" li se IDS svojim stajalištima o brodogradnji SDP-u radi predstojećih izbora i mogućeg koaliranja, Kajin je rekao da "ne bi volio biti u koaliciji sa strankom koja razmišlja o stečaju brodogradnje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara