Kako je uopće zdravstveno neispravna Konzumova K plus tunjevina uvezena u Hrvatsku?

Kako je uopće zdravstveno neispravna Konzumova K plus tunjevina uvezena u Hrvatsku?

Foto: Index

NAKON što je jučer Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da se hitno s tržišta moraju povući konzerve "Tunj komadi u ulju - K plus", od 95 grama, koje uvozi Konzum, reagirao je i Todorićev trgovački lanac.

U Konzumu kažu da su već početkom ožujka imali prve informacija od nadležnih službi te da su stoga odmah preventivno povukli cijelu seriju navedenog proizvoda K plus tunja u ulju kojima rok istječe u svibnju 2015. Dodaju kako se navedena tuna ne nalazi u prodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje, zašto se čekalo više od mjesec dana da se potrošače obavijesti o neispravnosti proizvoda. Nejasno je i zašto je naređen opoziv proizvoda ako ga nema na policama u Konzumovim trgovinama, kako iz Todorićevih dućana tvrde. Isto tako nejasno je kako je neispravan proizvod uopće mogao biti uvezen u Hrvatsku kada bi ga pri ulasku u zemlju trebala kontrolirati inspekcija.

"Redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno je uzorkovanje konzervirane ribe 'Tunj komadi u ulju  - K plus' 95 g na hrvatskom tržištu. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, te djecu i trudnice i  kao takav nije pogodan za konzumaciju", navodi se u obavijesti koja je jučer u popodnevnim satima objavljena na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Utvrđena je povišena koncentracija histamina te je naređeno povlačenje i opoziv proizvoda koji se prodaje pod oznakom "Tunj komadi u ulju - K plus", 95 g označenog: "najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015", te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland uvoznika Konzum d.d.

Trovanje histaminom može uzrokovati čak i smrt!

Trovanje histaminom ovisi o sadržaju histamina u ribi, o tjelesnoj masi čovjeka te o količini histamina u samoj namirnici. Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina unesenoga u organizam namirnicama. Oko 95 posto histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade te ga na taj način inaktiviraju. Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe.

Simptomi histaminskoga otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja. Težinu kliničke slike uzrokovane ovim otrovanjem potvrđuju i literaturni podaci koji bilježe i smrtne slučajeve nastale kao posljedica ovoga otrovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara