Kalinić o neredima u Francuskoj: Divljaštvo se uskoro može pretvoriti u terorističke akcije

Kalinić o neredima u Francuskoj: Divljaštvo se uskoro može pretvoriti u terorističke akcije

Foto:FaH

"NE BIH rekao da su sinoćnji događaji terorizam, smatram da je prije svega riječ o divljaštvu. No to ne znači da neće sve postati još nasilnije i da u skoroj budućnosti neće doći i do klasičnih terorističkih akcija", kaže Pavle Kalinić pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, koji je objavljivao znanstveno stručne radove na temu terorizma.

Terorizam ili divljaštvo

Naime, u razgovoru za Index Kalinić je analizirao sinoćnje događaje na utakmici Europskog prvenstva između Hrvatske i Češke. Izborni hrvatske reprezentacije Ante Čačić prekid utakmice nazvao je terorističkim činom.

"To nisu hrvatski navijači, već teroristi", rekao je Čačić s kojim se, sudeći prema reakcijama slaže i veći dio hrvatske javnosti.  Kalinić naglašava kako je očito da su sve službe u Francuskoj zakazale odnosno da ništa nisu naučili iako su bili žrtve terorističkih napada u posljednje vrijeme.

Otpor će preći i na ulice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kakva je to sigurnost? Znali su na vrijeme što se sprema, te osobe su unijele na stadion ono što nisu smjele. Izlazak francuske policije prije kraja utakmice u prostor ispod navijača samo dokazuje tu konfuziju i totalnu nespremnost. To se tako ne radi. Što da je bio bombaš samoubojica ili da je netko aktivirao eksplozivnu napravu?", pita se Kalinić.

No kako kaže, u današnje vrijeme, s obzirom na sve okolnosti, za očekivati je kako se otpor neće pružati samo na nogometnim stadionima. Otpor bi mogao prijeći na ulice. Da bi bile nasilne i masovne demonstracije, objašnjava Kalinić, najmanje 30 posto stanovništva trebalo bi biti mlađe od 30 godina, no upravo ta populacija odlučila je pobjeći iz zemlje. Upravo stoga masovnih i nasilnih demonstracija, neće biti, ističe Kalinić, dodajući kako bi manje skupine ipak mogle izražavati svoje nezadovoljstvo nasilnim akcijama koje neće biti samo na stadionima.

Krenut će u druge oblike borbe

"U uvjetima u kojima je Hrvatska danas odnosno u uvjetima nacionalne, monetarne i pravne nesigurnosti za očekivati je da će se krenuti u druge oblike borbe", kaže Kalinić dodajući kako u Hrvatskoj danas ne funkcionira mnogo toga. Uostalom, naglašava Kalinić, Hrvatska danas nema ni jedno obilježje državnosti,  nemamo utvrđenu granicu, proizvodnju, vojsku, obaviještajnu zajednicu...

"Ljudi prolaze nekažnjeno, ne mogu se legitimno smijeniti neki ljudi, sve veće nezadovoljstvo buja godinama i samo je pitanje kada će se  pretvoriti u nasilnu borbu", zaključuje na kraju Kalinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara