Kalmeta: otoci će se prvo morati na prodaju ponuditi državi

Resorno ministarstvo Vladi će predložiti izmjene zakona o otocima kojima bi se prodavatelj otoka obvezao da otok na prodaju prvo ponudi državi, najavio je danas u Saboru ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je to najavio odgovarajući Daniri Bilić (HDZ) koju je zanimalo hoće li Vlada ograničiti rasprodaju hrvatskog teritorija, posebno aktualnu prodaju otočića.

Ministar ističe da se mali otočići neće moći u cijelosti prodati, jer njihov dio spada u pomorsko dobro koje je u vlasništvu države.

Premijer Ivo Sanader na to je dodao kako ne dolazi u obzir rasprodaja hrvatskih otoka, te da će Vlada pronaći najbolji i europskim propisima sukladan način kako strancima omogućiti kupnju nekretnina u Hrvatskoj, no ne i zemljišta koje bi im se moglo davati u koncesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Kalmeta opetovao je da do polovice iduće godine planiraju obnoviti sve u ratu oštećene kuće i stanovi kojih, kako navodi, ima još oko pet tisuća.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potvrdila je navode Nevenke Majdenić (HDZ) da je dio stanova izgrađenih za branitelje loše kvalitete i da se u dijelu njih ne može stanovati.

Vlada će, kaže, te stanove popisati i pokušati ih sanirati, a ujedno će nastojati da stanovi koji će se tek graditi budu kvalitetniji.

(Hina) xtr/xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara