Kalmeta preuzima kontrolu nad Agencijom za telekomunikacije?

MINISTAR mora, turizma i prometa Božidar Kalmeta uz podršku Vlade u hitnu proceduru je uputio izmjene Zakon o telekomunikacijama, kako bi se "ojačala sposobnost, ovlasti i odgovornost Hrvatske agencije za telekomunikacije“. Izmjene bi zapravo značile rušenje Agencije. 

Na četiri mjesta u predloženim izmjenama vidljivo je da Kalmeta želi disciplinirati Agenciju. Traži uvođenje telekomunikacijskih inspektora, i to u okviru Ministarstva, dok bi neovisni regulator bio zadužen samo za nadzor. Jutarnji list podsjeća da su u Ministarstvu još prije mjesec dana govorili kako cjelokupan nadzor treba pripasti Agenciji koja nadzire cijelo tržište. U zapadnim europskim državama najčešće je regulator taj koji ima inspektore.

Kalmeta želi izmijeniti kriterij stručnosti za članove Vijeća Agencije, tijela koje vodi rad regulatora. Sada u Vijeću sjedi pet inženjera, a predlaže se da tamo sjede po jedan pravnik i ekonomist. Neimenovani izvor iz Kalmetinog ministarstva tvrdi da takve promjene same po sebi nisu loše, to je praksa i u drugim zemljama, ali u ovom slučaju odredbe nisu napisane po principima, već po imenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je Kalmeti cilj iz Vijeća izbaciti Antu Dodiga koji ima trogodišnji mandat, a s njim bi trebao otići i Radovan Zentner, koji također ima trogodišnji mandat. Na njihova bi mjesta trebala doći dva poslušnika, čiji bi glasovi uz sadašnjeg jednog poslušnog člana činili većinsku trojku. Dodig se vladajućima zamjerio kada nije htio glasati za ponudu Match Telekoma, koji je falsificirao dokumente u natječaju, a iza kojeg su stajale velike tvrtke u državnom vlasništvu Ina, HEP i Končar.

Kalmeta još predlaže da se u Agenciju uvede ravnatelj kojeg bira sam ministar, a obavljao bi poslove koje sada obavlja Vijeće. Posljednja promjena odnosi se na uvođenje Vijeća korisnika, tijela koje bi bilo savjetodavni arbitar za sporove, a članove bi, kako predlaže Kalmeta, birao osobno ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara