Kalmeta u Sarajevu na konferenciji o povratku

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta sudjelovat će u ponedjeljak, 31. siječnja 2005. na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih koja se održava u Sarajevu, a u utorak 1. veljače posjetit će prognane Hrvate u Kostajnici kod Konjica i u Stocu, priopćilo je ministarstvo.

Ministar Kalmeta će na konferenciji iznijeti podatke o ostvarenom napretku Hrvatske u povratku prognanih i izbjeglih. Do danas svojim se kućama vratilo 215.000 prognanih Hrvata i 115.000 Srba, a povratak spada u glavne prioritete hrvatske Vlade koja do kraja 2006. želi riješiti ova pitanja, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Značajna sredstva i napori usmjereni su zadnjih godina na ubrzavanje procesa gospodarske revitalizacije područja povratka, odnosno područja posebne državne skrbi. Do danas je obnovljeno više od 131.000 obiteljskih kuća i stanova u vrijednosti od 14,9 milijardi kuna financiranih gotovo isključivo iz hrvatskog državnog proračuna te je obnovljeno 209 škola u iznosu od 800 milijuna kuna.

U proteklih godinu dana mandata ove Vlade postignut je značajan napredak i u povratu imovine vlasnicima, stambenom zbrinjavanju i obnovi kuća te je dosad u Hrvatskoj vraćeno 94 posto imovine koja je bila zauzeta, odnosno za povrat je preostala 1.151 kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preostalo je za riješiti 13.700 zahtjeva za obnovu, od kojih je većina podnesena u produženom roku za obnovu do rujna prošle godine. Većina tih zahtjeva bit će u potpunosti riješena još ove godine kada se planira obnova 8.200 kuća i stanova. Završetak obnove u ratu oštećenog i uništenoga stambenog fonda planira se za kraj 2006. godine.

Glavnina napora ove i sljedeće godine bit će usmjerena stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava kojima je u prosincu prošle godine na šest mjeseci produžen rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje izvan područja posebne državne skrbi, a za područja posebno državne skrbi taj rok nije ograničen. Hrvatska je svim povratnicima ponudila stambeno zbrinjavanje budući da stanarsko pravo više ne postoji u hrvatskom pravnom sustavu, a svi prijašnji rokovi za otkup te imovine su istekli, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp ysbad

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara