Kammerhof i Holkeri o stanju na Kosovu

ZAPOVJEDNICI postrojbi KFOR-a na Kosovu dobili su ovlasti za uporabu odgovarajuće sile kako bi se zaštitila sigurnost vojnika mirovnih snaga, zaštitili civili i ponovo uspostavila sloboda kretanja na cijelom području Kosova, rekao je u četvrtak zapovjednik međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) njemački general Holger Kammerhoff.

"Svi građani Kosova, ali prije svega tisuće Albanaca koji napadaju KFOR, policiju, srpske enklave i pravoslavne crkve, svi trebaju biti svjesni odlučnosti KFOR-a", upozorio je Kamerhoff.

On je također potvrdio odluku zapovjednika južnog krila NATO-a admirala Gregorya Johnsona o slanju pričuvnih snaga NATO-a na Kosovo kako bi se ponovno uspostavila stabilnost i sigurnost.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri zatražio je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kamerhoffom, od političara i medija da ne koriste jezik mržnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko smo potreseni, jer prema informacijama koje imamo do jutros je potvrđeno 22 poginulih i gotovo 500 ranjenih, među kojima i 21 policajac i 11 vojnika KFOR-a", rekao je civilni upravitelj UN-a.

"Jučerašnje nasilje je najlošija poruka koju je Kosovo moglo poslati međunarodnoj zajednici", rekao je Holkeri.

On je kritizirao političare koje su opravdali nasilje. "Oni koji su opravdavali jučerašnje nasilje demonstrirali su neodgovornost i pogrešnu posudbu. Vijeće sigurnosti UN-a će danas razmatrati situaciju na Kosovu a izjave političara će se analizirati pomno", rekao je Holkeri.

Kammerhoff je još jednom pozvao čelnike svih zajednica na Kosovu da osude nasilje i uporabe svoj utjecaj na smirivanje stanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara