Kampanja za ponovno otvaranje Kipa slobode

NACIONALNA kampanja prikupljanja novca za ponovno otvaranje Kipa slobode 2004. godine, koju su, među ostalima, organizirali gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i redatelj Martin Scorsese, počela je u utorak u New Yorku.

Kip je zatvoren 11. rujna 2001. iz sigurnosnih razloga, premda je otočić na kojem se kip nalazi, i dalje otvoren za javnost.

"New York je oduvijek volio taj kip, jer on simbolizira slobodu,

slobodu govora, slobodu ispovijedanja vjere i težnje za boljim životom", kazao je gradonačelnik Bloomberg na konferenciji za tisak u Battery Parku, na južnoj točci Manhattana, iza kojeg se uzdižu kip i Ellis Island, otok na kojemu su se iskrcavali doseljenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na zahtjev organizatora kampanje Martin Scorsese, "apsolutni Newyorčanin", kako ga zove Bloomberg, snima dokumentarni film o Kipu slobode koji bi se na televiziji trebao prikazati u siječnju i koji bi, prema redateljevim riječima, trebao "potaknuti zanimanje" javnosti za taj spomenik, a napose za njegovu vrijednost.

Radovi na obnovi kipa prema sigurnosnim normama stoje oko pet milijuna dolara, od čega je American Express obećao dati tri milijuna. Prema planu obnove koji je još u radu, predviđa se veći broj izlaza za nuždu koji će omogućiti brži protok ljudi.

Prema podacima Zaklade za Kip slobode i Ellis Island, u zadnje dvije godine broj posjetitelja kipa pao je za 40 posto, a otoka Ellis za 25 posto.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara