Kanada se povlači iz Kyoto protokola

Ilustracija: AFP

KANADSKI ministar okoliša Peter Kent kazao je kako će se njegova zemlja službeno povući, odnosno odustati od Kyoto protokola.

Kent je objasnio da odredbe iz protokola nisu kompatibilne s razvojnim planom Kanade, te da bi zemlja bila prisiljena na velike kazne ako bi te odredbe kršila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovakav potez je legalan i očekivan, iako je riječ o prvom službenom povlačenju neke države iz protokola o limitiranju emisije štetnih plinova iz 1997. godine.

"Kyoto je za Kanadu stvar prošlosti, i zbog toga ćemo likvidirati taj protokol. Kanadu bi ispunjavanje obveza nametnutih Kyotom koštalo 13,6 milijardi dolara. To je 1600 dolara manje za svaku obitelj u Kanadi. Krasna ostavština nesposobne liberalne vlade", okrznuo je svoj prethodnike Kent.

Kent je naglasio kako čak ni tada ne bi mogli u potpunosti iskontrolirati štetne plinove, jer dva najveća zagađivača, Kina i SAD, nisu obuhvaćeni Kyotom. "Novi dogovor osigurat će nam mogućnost razvoja i stvaranja novih radnih mjesta i razvoja. Sporazum postignut u Durbanu bit će dobra osnova za donošenje konkretnih zaključaka 2015. godine", kazao je Kent.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara