Kanadski premijer priznao izborni poraz

Kanadski premijer priznao izborni poraz

NA JUČERAŠNJIM parlamentarnim izborima, 40-im u povijesti Kanade, Liberalna stranka, koju mnogi u toj zemlji nazivaju "prirodnom vladajućom strankom", je doživjela poraz te će nakon 12 godina morati napustiti vlast.

To je u govoru pristašama priznao njen vođa i trenutni kanadski premijer Paul Martin. 67-godišnji Martin je prije dvije godine na čelu stranke smijenio sposobnog, ali nekarizmatskog Jeana Chretiena, samo da bi za nekoliko mjeseci liberali na izborima izgubio većinu u Parlamentu te bio prisiljeni vladati uz podršku ljevičarske Nove demokratske stranke. Izbijanjem korupcijskog skandala ta je podrška nestala te prisilila Martina da krajem prošle godine raspiše nove izbore.

Prema trenutnim projekcijama kanadskih medijskih kuća, najveći broj mjesta - 125 - u Parlamentu je osvojila Konzervativna stranka. To je ispod 155 mjesta potrebnih za sastavljanje samostalne vlade, ali se predviđa da će konzervativni vođa Stephen Harper dobiti mandat te upravljati zemljom uz prešutnu podršku separatista iz Kvebečkog bloka, koji su osvojili 50 zastupničkih mjesta. Liberali su osvojili 104 mjesta, a Nova demokratska stranka 28. U provinciji Kvebek je izabran i jedan nezavisni zastupnik.

Konzervativci su tokom posljednjih tjedana kampanje imali više nego solidno vodstvo u anketama. Liberali, opterećeni korupcijskim skandalima, su nastojali birače uplašiti pokazujući Stephena Harpera i konzervativce kao kopiju Georgea W. Busha i američkih republikanaca te tvrdeći kako će pobjeda konzervativaca dovesti do zabrane pobačaja, ukidanja homoseksualnih brakova, privatizacije zdravstvenog osiguranja i rušenja svih temelja na kojima je Kanada izgradila image liberalne i humane alternative svom južnom susjedu.

Ta je taktika djelomično uspjela, te su liberali osvojili nešto više glasova nego što su im davale predizborne ankete. Na veliko iznenađenje promatrača, parlamentarna mjesta su uspjeli zadržati i neki od najkontroverznijih liberalnih političara - uključujući i Belindu Stronach koja je prošle godine prijelazom iz Konzervativne u Liberalnu stranku Martinovoj vladi produžila život tokom glasanja o povjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to ipak nije bilo dovoljno da se spriječi ostvarenje prognoza koje su držale da će liberalnu manjinsku vladu zamijeniti konzervativna manjinska vlada. Martin je, priznajući poraz, najavio i ostavku na mjesto vođe Liberalne stranke.

Među zastupnicima izabranima na ovim izborima jedno od poznatijih imena je i Michael Ignatieff, romanopisac i povjesničar poznat po raznim kontroverznim stavovima.

Iako izabran kao kandidat Liberalne stranke, Ignatieff je podržavao pohod na Irak, a još ranije, kao jedan od rijetkih zapadnih intelektualaca, srpsku stranu u post-jugoslavenskim sukobima.


Stephen Harper

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara