Kandidat za veleposlanika u Zagrebu čeka potvrdu Senata

VJEROJATNI budući američki veleposlanik u Hrvatskoj, Ralph Frank, treba dobiti protvrdu američkog Senata da bi možda čak i ovoga ljeta preuzeo mjesto u Zagrebu.

Predsjednik George W. Bush objavio je svoju namjeru da imenuje Ralpha Franka veleposlanikom u Republici Hrvatskoj, što je prvi korak u konačnom imenovanju. Smatra se da je objavljivanje namjere znak da je Hrvatska već prihvatila Franka kao veleposlanika.

Frank sada treba ići na potvrdu u američki Senat gdje ga očekuje saslušanje. Ukoliko Senat potvrdi njegovo imenovanje, u što se kako se doznaje u ponedjeljak u State Departmentu ne sumnja, predsjednik Bush bi nakon toga svojim potpisom konačno imenovao Franka na njegovo novo veleposlaničko mjesto.

Frank je karijerni diplomat koji je bio veleposlanik u Nepalu i prethodno službovao u veleposlanstvima u Varšavi i Beogradu. On je trenutno na mjestu direktora Ureda za razvoj i imenovanja u personalnom odjelu američkog State Departmenta.

Imenovanje Franka, koji nije imao mnogo izravnih veza s regijom jugoistočne Europe, za veleposlanika u Zagrebu, smatra se u Washingtonu, bit će još jedna potvrda da je Hrvatska uplovila u mirne vode i da je Sjedinjene Države više ne smatraju problemom već dijelom rješenja problema regije i da s njom namjeravaju razvijati uobičajene političke i ekonomske odnose.

Ukoliko Odbor za vanjske odnose američkog Senata bude brzo stavio na dnevni red Frankovo imenovanje on bi se možda već na ljeto mogao naći na svojem veleposlaničkom mjestu u Zagrebu, doznaje se u State Departmentu.

Sadašnji američki veleposlanik Lawrence G. Rossin, koji se nalazi na mjestu veleposlanika u Hrvatskoj od početka 2001., trebao bi se vratiti u State Department na mjesto zamjenika pomoćnika za jugoistočnu Europu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara