Kandidati nacionalnih stranaka na čelu parlamenta BiH

IZBOROM novog skupštinskog vodstva u Sarajevu je, dva mjeseca nakon općih izbora, konstituiran Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Izbor novog predsjedatelja Zastupničkog doma te dvojice njegovih zamjenika potvrdio je kako su tri velike nacionalne stranke - Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Srpska demokratska stranka (SDS), uspostavile savezništvo i zahvaljujući toj činjenici počele preuzimati sve poluge zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Za predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH izabran je glavni tajnik SDA Šefik Džaferović.

Za zamjenika iz reda srpskog naroda imenovan je Borislav Paravac kao kandidat SDS-a, a vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a BiH Bariša Čolak istodobno je izabran za zamjenika predsjedatelja doma iz reda hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedatelj i dvojica zamjenika rotiraju svakih osam mjeseci na izabranim dužnostima.

Izbor Džaferovića i Paravca je ranije najavljen i očekivan no kandidatura Bariše Čolaka predstavlja svojevrsno iznenađenje jer ga je njegova stranka nominirala i za predsjedatelja Vijeća ministara BiH u slučaju da to mjesto pripadne predstavniku hrvatskog naroda.

Dom naroda Parlamenta BiH, koji čine po pet zastupnika iz redova sve tri nacionalne skupine još nije konstituiran jer županijske skupštine u Federaciji BiH, odnosno entitetski parlamenti, nisu odredili izaslanike koji bi trebali obnašati te dužnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara