Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas na Dan državnosti u crkvi sv. Marka u Zagrebu svečano misno slavlje za domovinu. U propovijedi je pozvao predstavnike vlasti i sve građane da, svjesni svojih vrijednosti, ali i bogatstva zajedništva koje pruža europski okvir, ulože trud da proces približavanja Europskoj uniji bude što odgovorniji, brži i uspješniji.

U misnom slavlju sudjelovao je i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano te dvadesetak svećenika, a uz brojne vjernike bili su nazočni i predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri u hrvatskoj Vladi, časnici hrvatske vojske i policije i čelništvo grada Zagreba.

Kardinal Bozanić je čestitao Dan državnosti svim građanima i državnom vodstvu, osobito na uspješno obavljenom poslu da je Hrvatska postala kandidatom za puno članstvo u Europskoj uniji. Poručio je da su predstavnici vlasti i svi građani svojom zauzetošću u vlastitom prostoru djelovanja doprinjeli da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja koja njeguje europske vrijednosti i koja zavrjeđuje biti dijelom ujedinjene Europe. Na tom putu, dodao je kardinal Bozanić, osjećamo i stalnu podršku Pape Ivana Pavla II. i Svete Stolice, od osamostaljenja naše države pa sve do danas.

"Osobito je važno u ovom vremenu njegovati zajedništvo u kojem se poštuje svačiji glas i u kojem se svesrdno potpomaže ono što vodi boljitku svih nas. Uvjeren sam da Hrvatska ima dovoljno mudrih i odgovornih ljudi kao i druge potencijale da svoju europsku zadaću što uspješnije izvrši," istaknuo je Bozanić.

Na današnji se Dan "s punom odgovornošću želimo zapitati kako živimo našu društvenost, koliko smo osjetljivi za opće dobro i koliko doprinosimo da naša domovina bude zemlja mira, solidarnosti, pravde, međusobnog uvažavanja i sigurni dom svim ljudima koji žive u njoj".

"Svi smo odgovorni i ta se odgovornost ne može prenijeti ni na koga drugoga," rekao je kardinal Bozanić, koji se, govoreći o odgovornosti, posebno osvrnuo na pogibije i stradanja na našim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj poginulih je zastrašujući, rekao je, navodeći da je od 1990. do svibnja ove godine na hrvatskim cestama poginulo 11. 434 osobe. Upozorio je da se ta brojka približava broju stradalih u Domovinskom ratu i pozvao na odgovrnost ne samo mjerodavne za promet, nego svakog građanina.

Govoreći o tom problemu, naglasio je važnost funkcioniranja pravne države i važnost obiteljskog i društvenog odgoja. Zapitao se vodi li naše društvo dostatnu brigu o mladeži, koja nakon noćnih zabava često završava u prometnim nesrećama. Upozorio je kako su alkohol i droga česti uzroci smrti na našim cestama i pozvao na odgovornost društvo, obitelj, državu i crkvu.

Kardinal Bozanić je naglasio kako je pred nama ne samo ozbiljno razdoblje pripreme za EU, nego i veće zauzimanje za očuvanje domovine i njenih dobara, osobito okoliša kojemu, rekao je, prijeti nerazborito devastiranje.

Misno slavlje završilo je hrvatskom himnom "Lijepa naša". Nakon mise u župnom dvoru župe sv. Marka upriličeno je primanje za predstavnike crkvenih i državnih vlasti.(Hina) xta yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara