Kardinali odlučuju o danu sahrane pape Ivana Pavla II.

KARDINALI, koji već stižu u Rim, na sastanku u ponedjeljak odlučit će o datumu sahrane pape Ivana Pavla II. koji je umro 2. travnja u 21,37 sati s "pogledom prema prozoru", te izgovorio "amen".

Da je Papa pogledao prema prozoru koji gleda na Trg svetog Petra, na kojem je u tom trenutku bilo više od 50 tisuća vjernika koji su molili za njegovo zdravlje, te da je uspio prije izdisaja kazati "amen", kazale su danas osobe koje su u tom trenutku bile uz Ivana Pavla II.

Papinu ruku je držao njegov osobni tajnik Stanislaw Dsiwisz, kojega je Ivan Pavao II. smatrao kao sina.

Na Trgu svetog Petra počela je u 10,30 svečana misa koju je predvodio sada bivši državni tajni kardinal Angelo Sodano pred više od 100 tisuća vjernika, a u prisustvu cijelog talijanskog institucionalnog i političkog vrha.

Talijanska vlada je na izvanrednoj sjednici u nedjelju imenovala Guida Bertolasa izvanrednim povjerenikom vladine inicijative vezane za smrt Pape. Očekuje se dolazak oko dva milijuna ljudi na Papinu sahranu, uz, dakako, cijeli svjetski vrh.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo Pape, odjeveno u posebne odore i s mitrom na glavi, bit će izloženo tri dana u bazilici svetog Petra.

Sahrana Ivana Pavla II. se, prema pravilima, mora održati između četiri i šest dana od njegove smrti, ali točan dan će odrediti kardinali na sastanku u dvorani Bologna u Vatikanu u ponedjeljak.

Crkvom u ovim danima bez Pape upravljaju kardinali kojima koordinira kardinal Kamerlengo, a sada tu dužnost obavlja 78. godišnji španjolski kardinal Eduardo Martinez Somalo, koji je odmah poslije smrti Ivana Pavla II. razbio papinski pečat i prsten Ribara, kako bi se onemogućilo bilo kakvo falsificiranje dokumenata.

Kardinali će otvoriti i pismo oporuke koje je napisao Ivan Pavao II. kako bi vidjeli koje su njegove želje glede mjesta sahrane.

Ako Papa nije iznio neku posebnu želju glede sahrane, bit će pokopan u kripti bazilike svetog Petra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara