Karlovac dobiva zelene otoke za ekološki otpad

U Karlovcu će se danas i sutra u uporabu predati ukupno 30 tzv. zelenih otoka s kontejnerima za odvojeno odbacivanje komunalnog otpada radi daljnje preradbe.

Do kraja godine trebalo bi ih biti ukupno 50, a u iduće dvije i pol godine ukupno 200 na užem i širem gradskom području, rečeno je na predstavljanju prvoga postavljenog zelenog otoka u gradskoj četvrti Grabriku.

Gradonačelnik Božo Joha i predsjednica Gradskog vijeća Ankica Mamić prvi su danas u nove kontejnere ubacili aluminijske limenke, stari papir, plastične i staklene boce te istrošene baterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Investicija za svih pedeset otoka do kraja godine vrijedna je 850.000 kuna. Grad je s nekoliko tvrtaka ugovorio odvoženje i preradu otpada, a projekt je važan i zbog svakodnevna smanjenja količine otpada koji se mora odvoziti na jedino i pretrpano gradsko odlagalište na Ilovcu.

Zdravko Marčetić, direktor Čistoće, gradske tvrtke za gospodarenje otpadom, rekao je da nijedan grad u Hrvatskoj nema tako razrađen sustav prikupljanja i razvrstavanja otpada pa je izrazio nadu da će građani u što kraćem roku prihvatiti zelene otoke.

Predsjednik Odbora za razvoj grada i komunalnu izgradnju Josip Balen rekao je da je zemljama u kojima je takav model davno uveden, trebalo od dvije do pet godina da ga građani prihvate, pa nije realno očekivati da će u Karlovcu ekološko osvješćivanje doći preko noći. Upravo zato prvi su zeleni otoci postavljeni u četvrtima uz vrtiće i škole, kako bi nastavnici i odgojitelji preko djece, kao najutjecajnijih kritičara, utjecali na roditelje i ukućane da promijene navike štetne za okoliš te prestanu ubacivati sav kućni otpad u iste vreće i kontejnere za smeće, rekao je Balen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara