Kašmirske militantne skupine protiv dijaloga s Indijom

KAŠMIRSKE militantne skupine i islamski radikali obećali su u utorak da će nastaviti borbu protiv indijske vladavine, izrazivši nezadovoljstvo vijestima da je Pakistan odlučio pokrenuti dijalog s Indijom kako bi se pronašlo rješenje za to nemirno područje.

"Nastavit ćemo naše napade", rekao je Syed Salahuddin, vođa Hizbul Mujahideena, najveće propakistanske gerilske skupine na području indijskog Kašmira.

"Proglasit ćemo prekid vatre samo ako Indija prihvati Kašmir kao podijeljeni teritorij, obeća da će riješiti taj problem u skladu sa željama kašmirskog stanovništva, oslobodi sve zatvorenike, prekine racije i povuče svoju vojsku", dodao je Salahuddin.

Indija i Pakistan dogovorile su se da će tijekom veljače pokrenuti mirovni dijalog o svim spornim pitanjima, uključujući i pitanje pogranične regije Kašmira, objavljeno je ranije u utorak u zajedničkoj izjavi dviju strana koju je na konferenciji za tisak u Islamabadu pročitao indijski ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi se proces normalizacije odnosa pokrenuo prema naprijed, pakistanski predsjednik (Pervez Musharraf) i indijski premijer (Atal Behari Vajpayee) suglasili su se da će pokrenuti sveobuhvatni dijalog u veljači 2004. godine", rekao je Sinha nakon završetka regionalnog summita u Islamabadu, tijekom kojeg su se sastala dvojica čelnika.

Sinha je rekao da se pojedinosti o nastavku dijaloga, uključujući i lokaciju razgovora, tek trebaju utvrditi. On je međutim naglasio da se očekuje kako će dijalog dovesti do trajnog mira.

Iznenadna objava pokretanja mirovnog dijaloga uslijedila je nakon sastanka Vajpayeea i Musharrafa na summitu Asocijacije za regionalnu suradnju u južnoj Aziji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara