Katalonija skrenula ulijevo

IAKO je dosad vladajuća katalonska nacionalistička stranka Covergencia i Unio (CiU) osvojila najviše mandata u regionalnom parlamentu, solidan rezultat socijalista i veliki napredak stranke republikanske ljevice Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ukazuju da je Katalonija na nedjeljnim lokalnim izborima skrenula ulijevo.

Nacionalisti, koji Katalonijom neprekidno vladaju 23 godine, osvojili su 46 od 135 zastupničkih mjesta u parlamentu, a socijalistima su pripala 42. Za obje stranke to je pad od 10 mjesta u odnosu na prethodne izbore.

Republikanska ljevica, koja je u prethodnom sazivu imala 12 mandata, osvojila je čak 23 zastupnička mjesta. Tijekom izborne kampanje ERC nije htjela otkriti kojoj će se stranci - CiU-u ili socijalistima - prikloniti u koaliranju nakon izbora. Jedino im ne pada na pamet koalirati s narodnjacima, koji vladaju na državnoj razini. Naime, radi se o stranci koja snažno zagovara katalonsku nezavisnost od Španjolske, iako je retorika ponešto ublažena u posljednje vrijeme, i koja će nakon ovih izbora biti presudna za sastavljanje nove regionalne vlade.

Narodna stranka španjolskog premijera Jose Maria Aznara osvojila je 15 mandata, a preostalih devet zastupnika u katalonskom parlamentu imat će stranka zelenih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi izbori označavaju kraj političke karijere vođe CiU-a Jordija Pujola (73) koji je često nazivan "neokrunjenim kraljem" Katalonije i čija je stranka vladala regijom pune 23 godine. Pujolov nasljednik i mogući kandidat za regionalnog premijera Artur Mas ima jakog protivnika u socijalističkom kandidatu Pasqualu Maragallu, bivšem gradonačelniku Barcelone.

Pujol je često vrlo uspješno balansirao između središnje vlade i katalonskih stranaka i koristio tu poziciju za razne ustupke čime je izbjegao separatističko nasilje kakvo često potresa Baskiju. Njegovim odlaskom u mirovinu, sa španjolske političke scene odlazi posljednji vrhunski političar iznjedren iz pokreta otpora vladavini generalisimusa Francisca Franca.

Katalonija broji 6.2 milijuna stanovnika, a u španjolskom bruto domaćem proizvodu sudjeluje s 20 posto.

U Španjolskoj će se za četiri mjeseca održati opći izbori, a na državnoj razini vlast brane Aznarovi narodnjaci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara