KATALONIJA: SOCIJALISTI VODE NA IZBORIMA ZA REGIONALNI PARLAMENT

Katalonski socijalisti trenutačno vode na izborima za regionalni parlament s 33 posto osvojenih glasova ili 45 zastupničkih mjesta (od ukupno 135), dok je do sada vladajuća katalonska stranka, nacionalistička Covergencia i Unio (CiU) osvojila 29,56 posto glasova ili 44 zastupnička mjesta, pokazali su rezultati dobiveni nakon prebrojavanja 55,84 posto glasačkih listića. L

Prema ovim djelomičnim rezultatima koje je objavila katalonska regionalna vlada, stranka republikanske ljevice Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) osvojila je 15,53 posto glasova ili 22 zastupnička mjesta, odnosno čak deset mjesta više nego na izborima prije četiri godine.

Tijekom izborne kampanje ERC nije htjela otkriti kojoj će se stranci - CiU-u ili socijalistima - prikloniti u koaliranju nakon izbora. Inače, radi se o stranci koja snažno zagovara katalonsku nezavisnost od Španjolske i koja će nakon ovih izbora biti presudna za sastavljanje nove regionalne vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovi izbori označavaju kraj političke karijere vođe CiU-a Jordija Pujola (73) koji je često nazivan "neokrunjenim kraljem" Katalonije i čija je stranka vladala regijom pune 23 godine. Pujolov nasljednik i mogući kandidat za regionalnog premijera Artur Mas imao je jakog protivnika u socijalističkom kandidatu Pasqualu Maragallu, bivšem gradonačelniku Barcelone.

S obzirom da će se u Španjolskoj za četiri mjeseca održati opći izbori, ovaj bi se uspjeh socijalista mogao odraziti i na državnoj razini, gdje su u oporbi.

(Hina) bis dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara