Katastrofa u Meksičkom zaljevu: Zaustavljanje curenja nafte će početi tek za dva mjeseca?

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

RJEŠENJE krizne ekološke situacije sa curenjem nafte iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu je bušenje još jedne cijevi za koju će trebati najmanje dva mjeseca.

Jedan za drugim su propali pokušaji British Petroleuma da zaustavi curenje nafte i "najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a", a najnovije "privremeno" rješenje je guranje još jedne cijevi u bušotinu kako bi se nafta dovela do površine mora. No, stručnjaci upozoravaju kako bi bilo najbolje da se izbuše još dvije dijagonalne bušotine u ovu koja curi. No, to je vrlo teško izvesti u kratkom vremenu i ono ne može biti završeno prije kolovoza.

"Vjerojatnost da će pogoditi iz prve je gotovo ravna nuli"

"Vjerojatnost da će one pogoditi iz prve je gotovo ravna nuli", kazao je predsjednik Američkog udruženja naftnih geologa David Rensink. On je većinu od 39 godina provedenih godina u naftnoj industriji proveo baš na bušotinama na moru. "Bit će sretni ako pogode u prva tri ili četiri pokušaja", zaključuje Rensink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas će se Barack Obama u Bijeloj kući, najvjerojatnije, susresti sa dopredsjednikom nezavisne istražne komisije koja se bavi istjecanjem nafte u Meksičkom zaljevu, piše AP. Taj sastanak još nije službeno potvrđen. Kako bi ovo novo rješenje bilo uspješno, nova bušotina mora precizno pogoditi ovu koja istječe. Pokušaji i pogreške mogu trajati tjednima, no ako uspiju izbušiti precizno i upumpaju blato i cement, to bi trebalo zaustaviti istjecanje nafte.

Ne zna se koliko još ima nafte u bušotini

Proces bušenja se usporava kako se ide dublje u zemlju, zbog pritiska i činjenice da se dijelovi nove cijevi moraju dalje dopremati. Još nije poznato koliko u problematičnoj bušotini ima nafte te do kada će ona istjecati, ako ne uspije rješenje s pomoćnom cijevi. Istjecanje će se nastaviti sve dok se bušotina ne raspadne ili pritisak u rezervoarima ne dođe na razinu da više nafta ne istječe na površinu.

BP je počeo skupljati i analizirati podatke o količini nafte u rezervoarima tek kada je platforma eksplodirala 20. travnja. Dvije pomoćne cijevi su zaustavile dosad najteže istjecanje nafte iz meksičke bušotine Ixtoc 1 smještene kod obala Jukatana. Do sada je iz bušotine u Meksičkom zaljevu isteklo između 19,7 i 43 milijuna galona nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara